Schilling Lúzere utoljára látható Magyarországon

Utoljára látható Magyarországon Schilling Árpád és a Krétakör Lúzer című előadása, november 5-én a Trafóban. A produkció angol felirattal, új beállóval látható: Kiss Végh Emőke helyett Bánfalvi Eszter lép színpadra.

 

A Krétakör és Schilling Árpád tavaly mutatta be a Lúzert a Trafóban, a rendező önmagát alakítva lép színpadra. A nemrégiben a Szép Ernő-díjat elnyerő művész előadása egyszerre beszél művészi függetlenségről, esendőségről, közéletről és mindennapjainkról.


A Lúzer egyszerre napjaink görbe tükre és merész, váratlan alkotói gesztus. „Ha az értelmiség és a hatalom kapcsolatáról akarok beszélni, nem mutogathatok másokra: a kétségbeesésemet saját példámmal tudom legjobban kifejezni. De a Lúzer tényleg szánalmas panaszkodás lenne, ha csupán a támogatásunk megvonásáról szólna. Az előadáson keresztül a művészi függetlenségről beszélek” - mondta Schilling Árpád.

 

luzer

 

A történet főszereplője Lilla, a színésznő, aki hűségesen követi a rendszerrel hadakozó rendező férjét, Árpádot. Közös életük a forradalmár művész akaratának rendelődik alá, aki következetesen és megalkuvás nélkül száll szembe az elnyomó hatalommal.

 

„Schilling Árpád előadása, a Lúzer az egyetlen lehetséges és igen termékenynek bizonyuló utat választja: saját történetét, testét és életútját viszi színre, teatralizálja és politizálja. A kettőt együtt. Sőt, a folyamatos és önironikus önszínrevitel minden direkt állítást nyomban megkérdőjelez, és szempontot vált" - írta Tompa Andrea a Magyar Narancsban.

 

„A fikció itt már teljesen eloldódni látszik a valóságtól, de a Lúzer végig ügyesen egyensúlyoz, ám nem csak ezek, hanem például a tegnap és a ma, a privát és a közösségi, az egyéni és a társadalmi között is. (...) És miközben keserűen röhögünk a töredékekből épülő est kortárs magyar valóságot taglaló jelenetein, Schilling nem engedi, hogy az ő történetéről megfeledkezzünk, sőt közbeszúrásaival, néma vagy tevőleges jelenlétével kisiklatja, új jelentések felé irányítja a nézői figyelmet” - fogalmazott kritikájában Jászay Tamás a Revizoron.

 

luzer2

 

Schilling Árpád – Krétakör: Lúzer

Szereplők:

BOROS Levente, BOZOKI LICHTENBERGER Imre, BÁNFALVI Eszter, CZITROM Ádám,

GÁNYI Marcell, LÁNG Annamária, ÖRDÖG Tamás, SÁROSDI Lilla, SCHILLING Árpád,

TERHES Sándor, VRANIK Krisztián, LAWRENCE Williams

Írta: SCHILLING Árpád, ZABEZSINSZKIJ Éva és a társulat

Rendezte: SCHILLING Árpád
Zene: BOZSÓKI LICHTENBERGER Imre, VRANIK Krisztián, LAWRENCE Williams
Műszaki vezető: ÉLTETŐ András
Hangtechnikus: SZILÁGYI Zsigmond
Látvány: JURISTOVSZKY Sosa
Produkciós vezető: SCHŐN Edina
Producer: GULYÁS Márton


Koprodukciós partnerek:

Trafó Kortárs Művészetek Háza Budapest, Magyarország, Theatre National de Bordeaux Aquitaine,

France, Kunstenfestivaldesarts, Brussels, Belgium, Steirischer Herbst, Graz, Austria

 

A darabban szereplő mesét Lázár Ervin "Hapci király" című műve inspirálta.

 

2015.11.05.20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

 

süti beállítások módosítása