Csongor és Tünde Debrecenben - Mirígy szerepében Ráckevei Anna

A Csokonai Nemzeti Színházban november 3-án mutatták be Vörösmarty Mihály klasszikusát, a Csongor és Tündét. 

 

A rendező, Fige Attila a debreceni Ady Endre Gimnáziumba járt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem első bábrendező osztályában végzett 2013-ban. 

 

csongor es tunde 01

Fotó: Máthé András

 

A Csokonai Színház ajánlója:

 

Vörösmarty klasszikusát, a Csongor és Tündét rendhagyó módon a felső tagozatos korosztálynak szánjuk. A drámai költeményt a tavalyi évadban A dühös lovag című előadással már bizonyított, gyermek- és ifjúsági előadásokat előszeretettel rendező Fige Attila viszi színre, s ezúttal is különleges vállalkozásra készül. A produkció megpróbál új távlatot nyitni az iskolai órákon sokszor nehézkesen feldolgozható műre, s arra törekszik, hogy a kamaszok számára igazi csemege legyen. A rendezés az előadás különleges formanyelve segítségével a klasszikus műből a XXI. század fiataljai számára is közérthető, befogadható, izgalmas történetet kerekít. Érdekesség, hogy Mirígy, a boszorka szerepében színházunk igazgatója, Ráckevei Anna lesz majd látható.

 

Vörösmarty alkotása csupa kontraszt, csupa ellentmondás. Furcsa mű, költői nyelvének megértése ma már komoly erőfeszítést igényel, de a sodró cselekmény, a szövegben rejlő ellenállhatatlan humor olyan élethelyzeteket teremt, melyek ismerős érzéseket ébresztenek a fiatalokban, hiszen fontos kérdések vetődnek fel a boldogságról, vágyakról, szerelemről, és magáról az emberi lét értelméről. Nem titkolt célunk, hogy kulcsokat adjunk a diákoknak a kötelező olvasmány megfejtéséhez, elősegítsük, hogy jobban ráérezhessenek arra, miért lényeges és kihagyhatatlan Vörösmarty Mihály műve.

 

csongor es tunde 02

Fotó: Máthé András

 

Alkotók a darabról:

 

"Számomra Mirígy a fájdalmas, visszafordíthatatlan öregség esszenciája. Az öregségé, amit a fiatalság a maga tudatlan gőgjében semmibe vesz, irtózattal néz rá, igyekszik minél távolabb tartani magát tőle, mert azt hiszi, hogy ilyen módon megmenekülhet halálos ölelésétől. Mirígy bosszúszomja a be nem teljesedő életet élők bosszúszomja és irigysége az életet most kezdőkkel szemben.

Rendezőként rutinos a diákoknak, fiataloknak készített előadásokban, hiszen több gyermek- és ifjúsági darabot színre vitt, ráadásul színészként is bújt már kamasz fiú bőrébe" - mondta Ráckevei Anna a Hajdú Online-nak.

 

Fige Attila rendező szerint a darabválasztásnál sokat számít az, hogy milyen témákat, meséket lehet vagy szabad megmutatni a kisebb korosztálynak és az ifjúságnak. "A válogatásban segít, hogy Vekerdy Tamás is tanított nekünk az egyetemen gye­rekpszichológiát. Amikor felnőtteknek rendeztem, igyekeztem egy kis üdeséget belecsempészni az előadásokba, eddig többnyire mesés történetek találtak meg – nagyon érdekelnek a mesék" - tette hozzá.

 

"A Csongor és Tünde nehéz anyag. Amellett, hogy gyönyörű költői képeket fest és remek humora van, sok régi és bonyolult kifejezést találunk benne, amik a mai fiatalok életében már nincsenek. A cselekmény is szövevé­nyes, snittszerűen ugrálnak benne a jelenetek. Ez utóbbit megpróbáljuk kihasználni. A nehéz szavaktól, nyelvi fordulatoktól úgy váltunk meg, hogy érthető maradt a szituáció és a szándék. A Csongor és Tünde tele van olyan helyzetekkel, amiket le lehet fordítani a mai életre, úgy, hogy bármelyik fiatallal vagy felnőttel megtörténhetne. Ezzel aktualizáltuk a darabot, ám nem érdemes mindent és mindenkit lerángatni a realitásba, a többi szereplőhöz képest pél­dául az Éj és a három vándor erősen allegorikus alakok. Egy pörgős előadást szeretnék létrehozni, közhely, de a fiataloknak ez nagyon számít. Olyan előadást akarok nekik mutatni, ami végig érdekes, és kedvet kapnak ahhoz, hogy elolvassák a Csongor és Tündét. Célom, hogy felkeltsem az érdeklődésüket a költő más művei iránt is. A látványért Ondraschek Péter és Michac Gábor felelős, a zeneszerző a fiatalok nagy kedvence, Szabó Balázs" - sorolta a rendező.

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Máthé András

 

csongor es tunde 05

1.

 

020 csongor es tunde 15 11 03 

2.

 

051 csongor es tunde 15 11 03

3.

 

csongor es tunde 06

4.

 

csongor es tunde 07

5.

 

csongor es tunde 08

6.

 

067 csongor es tunde 15 11 03

7.

 

078 csongor es tunde 15 11 03

8.

 

092 csongor es tunde 15 11 03

9.

 

csongor es tunde 09

10.

 

095 csongor es tunde 15 11 03 

11.

 

csongor es tunde 03

12.

 

121 csongor es tunde 15 11 03

13.

 

csongor es tunde 04

14.

Fotó: Csokonai Nemzeti Színház

 

Szereplők:

Csongor Berettyán Nándor e.h.

Tünde Mikecz Estilla e.h.

Mirígy, boszorkány Ráckevei Anna Jászai-díjas, Érdemes Művész

Ledér Vas Judit Gigi e.h.

Ilma Katona Kinga e.h.

Balga Kránicz Rihárd e.h.

Duzzog, ördög Fülöp Tamás e.h.

Kurrah, ördög Stefánszky István e.h.

Berreh, ördög Kovács András e.h.

Fejedelem Bordás Roland e.h.

Tudós Rohnelt Zsuzsanna e.h.

Kalmár Berettyán Sándor e.h.

Éj királynője /Föld Szelleme Nagy Johanna e.h.

Dramaturg Márton Imola

Zene Szabó Balázs

Díszlet Ondraschek Péter

Jelmez Michac Gábor

Ügyelő Sárkány Gyula

Súgó Varga Nikolett

Rendezőasszisztens Léka Dóra

Rendező Fige Attila

Bemutató: 2015. november 03.

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc, szünet nélkül.

 

Forrás: Csokonai Nemzeti Színház 

 

süti beállítások módosítása