Erdély-menyegző - Mihályi Gábor rendezése a Háromszéknél

Mihályi Gábor rendezésében mutatja be legújabb előadását a Háromszék Táncegyüttes. Az Erdély-menyegző című táncszínházi produkció premierje november 6-án, pénteken este 7 órától tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön.

 

Az Erdély-menyegző Mihályi Gábor első rendezése Erdélyben. A társulat sajtótájékoztatóján a neves rendező-koreográfus megjegyezte, hogy a választott téma színpadi megfogalmazása embert próbáló feladat, amely édes teherként nehezedik az alkotóstáb vállára. Az előadásban, ahogyan a cím is előrevetíti, Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, haza és a házasság mint két organikus világ szövődik át egymáson.


"Erdélynek a magyar kultúrában, történelemben, művelődésben, tudományban elfoglalt szerepe, egyáltalán az erdélyiség, mint összmagyar kérdés egy nagyon univerzális, nagyon mélyre ható és magasságokba emelkedő közösségi problematika" – fogalmazott Mihályi Gábor, rávilágítva, hogy a házasság ezzel szemben a lehető legszemélyesebb téma és „legalább annyira az életünkről szóló, az élet lényegét megfogalmazni kívánó lehetőségeket rejt magában”.

 

HTE-Erdely menyegzo proba fotoHenningJanos-00006 Large

Fotó: Henning János

 

Orza Calin koreográfus, társalkotó hozzátette, hogy nem titkolt szándékuk a menyegző bizonyos momentumait Erdély történetének bizonyos momentumaival messziről, csak hangulatilag társítani. „A házasság és a történelmi emlékezet töredékeinek végtelenben találkozó párhuzama e szőttes. A keletkező élet - házasság - halál - újjászületés körforgásában magunkról kívánunk szólni, az értékekről, miket hordozunk és a jelenről, mit érzékelünk” - olvasható a szinopszisban.


"A színpadra vitt folklór-színházi költemény a történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut ugyanakkor a háttéranimációnak. Az előadás zeneszerzője Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója, a messzire és mélyre nyúló zenei szövet döntő módon népzene, szükségszerűen historizáló elemekkel egészülve ki, mindaz, amit zenében mi jelen pillanatban gondolunk erről a világról, az megjelenik” – foglalta össze a rendező. Izgalmas színként - a táncegyüttes életében először – négy fős kamarakórus is közreműködik a produkcióban.


Az előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor, Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A rendező munkatársa Orza Calin koreográfus, a forgatókönyv és a dramaturgia Prezsmer Boglárka munkáját dícséri, a zenét Kelemen László szerezte. Az előadás jelmeztervezője Furik Rita, a díszletet, videót és animációt Ütő Gusztáv és Ferencz Hunor készítették.


"A táncosok sokszínű előadói képessége és a hozzájuk társuló egyéni tulajdonságaik lehetővé tették az embert próbáló feladat megvalósítását, a társulat döntő része kiváló művész. A Háromszék Táncegyüttes repertoárja egy ízig-vérig 21. századi táncszínházi produkcióval gazdagodik, az előadás újra és újra visszakacsint a mára, nem révedünk misztikus vagy valósnak vélt, elképzelt aranykorokba, hanem azt próbáljuk elhitetni a nézőkkel, hogy ez itt, ma teremtődik meg” – fogalmazott Mihályi.


Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A bemutató november 6-án, pénteken 19 órától lesz a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, de november 8-án és 9-én is megtekinthető az előadás 19 órától ugyanott.

 

Forrás: Háromszék Táncegyüttes

 

süti beállítások módosítása