Színész volt, rendező és filmgyártó - Janovics Jenőre emlékeznek Kolozsváron

A 70 éve elhunyt Janovics Jenő színházigazgató, színész, rendező, filmgyártó alakját idézik fel Kolozsváron egy csütörtökön kezdődő hatnapos rendezvénysorozat keretében.

Az 1872-ben Ungváron született Janovics Jenő 1905 és 1930 között, majd 1945-ben vezette a kolozsvári magyar színházat, amely akkor operaelőadásokat is tartott. Intézményvezetőként, színészként és rendezőként is beírta magát a kolozsvári színjátszás történetébe, de emellett a magyar filmgyártás úttörője is volt. Kolozsvári filmgyára 1914 és 1920 között 48 filmet forgatott. Kezdeményezésére épült fel a kolozsvári román operának és színháznak otthont adó épület, és a kolozsvári magyar színháznak és operának otthont adó Szamos-parti épület is, ezért a Kolozsvári Román Nemzeti Operát és Kolozsvári Állami Magyar Színházat is bevonták az évfordulós rendezvénybe.

 

Janovics Jeno1

 

 

„A program összeállításának a vezérfonala az volt, hogy érinteni tudjuk Janovics rendkívül összetett, sokrétű tevékenységének minél több oldalát” – idézte a közlemény Szép Gyula operaigazgatót. A Janovics-napok keretében mutatják be Salat Zakariás Erzsébet színháztörténészJanovics Jenő című tanulmánykötetét és ekkor nyitják meg a színházigazgató munkásságát felelevenítő kiállítást is.


Janovics Jeno
    
A filmgyártó Janovics Jenőnek külön estét szentelnek, amelyen egyebek mellett levetítik Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét élőzenei kísérettel. valamint a Zágoni Bálint által rendezett Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmet is. Selmeczi György karmester neves alkotókkal, előadóművészekkel működik közre a Szívem szeret című operettparádé bemutatásában, amelynek részeként magát Janovics Jenőt is megidézik a színpadon. Az operettgála számára a kolozsvári román opera biztosítja a helyszínt. „1945-ben a Kolozsvári Magyar Színház Katona József Bánk bánját tűzte műsorra évadnyitó előadásaként, Janovics Jenő rendezésében, s az újra kinevezett színházigazgató alakította volna Biberachot. Az előadás napján, november 16-án délelőtt Janovics Jenő elhunyt, évadnyitó beszédét a mondat közepén hagyta félbe – illőnek tűnik, hogy Erkel Ferenc Bánk bánjával emlékezzünk halálának hetvenedik évfordulójára” – indokolta a megemlékezés programját Szép Gyula operaigazgató.

 


Janovics Jeno2

    
A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Silviu Purcarete rendezésében nem rég bemutatott William Shakespeare: Julius Caesar előadásával tiszteleg az intézmény volt igazgatója előtt.

 

süti beállítások módosítása