Színházat Mindenkinek! - Tanulmányútra indulhatunk az UtcaSzakkal

Tizenkét csoporttal indult idén a Színházat Mindenkinek! program Borsod megyében.

Az idei első vezetőképző műhelyre a Hernád menti Perén került sor.  Az első napon a mintegy 30 mentor és csoport-asszisztens, a Cserehát kistelepülésein és Miskolcon működő 12 színház-pedagógiai csoport operatív és tartalmi kérdéseivel foglalkozott. A programban résztvevő művész pedagógusok, a vezetői képességekkel rendelkező fiatalok és mentoraik közösen tekintettek rá az elkövetkező mintegy nyolc hónap kihívásaira. A csoportokra mostantól próbafolyamatok várnak.

 

utcaszak

 

A színház-pedagógia a színpadi alkotás fázisaira támaszkodva közelíti meg a résztvevő fiatalok egyéni és csoportos fejlesztését. A csoportok a rájuk váró 32-32 próba-alkalom közben katartikus folyamaton mennek keresztül, amely megfelelően felkészített pedagógusok vezetésével többek között olyan életbeli kompetenciákat fejleszt, mint az együttműködési készség, a verbális és nem verbális kommunikáció, a természetes önismeret és önszabályozás, a testi koordináció vagy a közvetlen kezdeményezőkészség.

 

A program fontos mérföldköve, amikor egy-egy csoport a tágabb környezete számára is bemutatja munkáját. Ezen alkalmak egyben beavatások is, amikor a nehéz sorsú fiatalok átélik önmaguk működését kiemelt térben, megtapasztalják a közönség figyelmét, és megízlelik azt a sajátos semmivel össze nem vethető csoportos és egyéni áramlat élményt, ami ismétlést kíván - a tapasztalatok szerint.

 

Ebben az évadban a program egyik kiemelt partnere a Budapesti Operettszínház. 2016 tavaszán hat alkalommal, egyenként 2-2 csoport bemutatóját fogadja a teátrum, a résztvevők számára különleges motivációt nyújtva a részvételre. Az Operettszínház előadásai a program vezetőinek elképzelései szerint tematikus inspirációt nyújtanak a fiatalok alkotó munkája számára.

 

Ennek a munkának az első idei akkordja volt Tucker András játékmester és Bardóczy Attila színművész mintegy három órás workshopja a perei képzési eseményen.

 

A hallgatók bepillantást nyerhettek a zenés színpad alapvető sajátosságaiba a nézőtérről és a színpadról szemlélve, rövid összefoglalást kaptak a színházi próbafolyamat hagyományos fázisairól, az operett és a musical műfaji különbségeiről, a zenés dramaturgia legfontosabb elveiről és megismerhettek néhány fontos, ma is repertoáron található alapművet.

 

Várhatóan a február végétől június közepéig tartó bemutatkozások rengeteg egyedi élménnyel szolgálnak majd a fiatalok, a nagyközönség és a szakma számára egyaránt.

 

Azok számára, akiket mélyebben érdekel az UtcaSzak munkája különleges lehetőség nyílik november 4-én!

 

November 4-től öt napon át Magyarországon tanácskozó IETM konferencia első napján, november 4-én tanulmányút keretében közösségi projektek megvalósításának helyszínére, vidékre látogatnak az érdeklődők, ahol megtekintik az ott folyó munkát. 

 

Az egyik ilyen úti cél Magyarország egyik legszegényebb régiója a Cserehát, ahol az Utcaszínházi Alkotóközösség nyolc éve dolgozik hátrányos helyzetű fiatalokkal. Tevékenységük előadásokat, nem-formális oktatást és közösség fejlesztői eseményeket foglal magába.

 

A tanulmányút résztvevői megtekinthetik a 150 fős gyerekközönséggel együtt a Varázstükör című előadást, amely a nyár folyamán készült civil és hivatásos alkotók közös munkájaként. Részt vehetnek színházi foglalkozásokon, bekapcsolódhatnak az egyesület két éves nemzetközi programjának az EXCEPT-nek a záró konferenciájába, valamint informálódhatnak a Nyári Akadémia program 2016-os folytatásáról, ahol a hátrányos helyzetű fiatalokkal való szociális és művészeti munkafolyamatok mélyebb megismerésére lesz lehetőség.

 

A csoport a délelőtt folyamán bepillantást nyerhet a talán legismertebb, szintén túlnyomórészt hátrányos helyzetű fiatalokat oktató intézmény, a sajókazai Dr. Ambedkar Iskola alsózsolcai tagiskolájában a Magyar Zsonglőr Egyesület munkájába, találkozhatnak az intézmény vezetőivel és a MZSE oktatóival, akiknek köszönhetően a zsonglőrködés itt csoportos foglalkozásból tantárggyá nőtte ki magát.

 

A tanulmányúthoz még korlátozott számban a +36 70 5646 371 telefonszámon illetve az  utcaszak@gmail.com címen csatlakozhatnak az érdeklődők.

 

 

 

süti beállítások módosítása