Színháztudományi konferenciát rendez a Pécsi Tudományegyetem

A színpadon túl: az alkalmazott színház formái, lehetőségei, kihívásai címmel színháztudományi konferenciát szerveznek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2016. április 15-16-án.

 

A Pécsi Tudományegyetem felhívása:


Az intézményesült, (előadó) művészeti produkciókra épülő színház története és gyakorlata mellett a művészeti ág határterületeinek izgalmas és a színháztudomány számára kihívást jelentő fejleményét jelentik azok a – színházi eszközöket, a színházművészet elemeit alkalmazó – eljárások, amelyek elhagyják a színpadot és a művészet elsődlegességének a szempontját. Mindez megjelenik a színházi előadás eszközeinek különböző helyszíneken történő alkalmazásában, illetve az esztétikai szempont másodlagossá tételében vagy mellőzésében.


A színházon kívüli helyszínválasztás példája lehet – többek között – a börtön, a láger, a menekülttábor, a kórház, az elmegyógyintézet, az iskola (a tanterem), az utca, a település, a lakóövezet stb. Mindezek a helyszínválasztások együtt járnak a színházművészet konvencionális határainak átlépésével, alternatív terek, eltérő célok és funkciók keresésével.

 

 pecsi egyetem

Fotó. pte.hu


A színházi eszközök alkalmazása irányulhat a szenvedélybetegek rehabilitációjának segítésére, pedagógiai kihívások alternatív megoldására, politikai kérdések megfogalmazására és előtérbe állítására, társadalmi konfliktusok kezelésére, megtörtént események dramatikus eszközökkel történő feldolgozására, és így tovább.


Erwin Piscator és Bertolt Brecht politikai színháza, Augusto Boal láthatatlan színháza és színháza az elnyomottakért, a börtönszínházi hagyomány, az utcaszínházi gyakorlat, az alkalmazott színház elmélete és gyakorlata, a Theatre in Education (TIE), a dokudráma és a verbatim színház stb. mind-mind beletartoznak a konferencia által vizsgálni kívánt színháztudományi korpuszba.


Az intézményes keretek peremén működő, esztétikai és/vagy szórakoztató ipari célokon túl megjelenő – kortárs és színháztörténeti – színházi jelenségeket kívánjuk a konferencia fókuszába állítani. Olyan 20 perces konferencia-előadásokat várunk, amelyek a fenti témakiírás koncepciójába illeszkednek, azaz túl (kívül) vannak a színpad láthatatlan negyedik falán.


A konferencia-előadások szerkesztett változatát terveink szerint önálló tanulmánykötetben is megjelentetjük majd. A konferencián való részvétel költségei (utazás, szállás, étkezés) a résztvevőt terhelik.


A konferenciára jelentkezni a szinkonfpte2016@gmail.com e-mailcímen lehet, legkésőbb 2015. december 15-ig, az alábbi adatok megadásával: (1) név, (2) beosztás/titulus, (3) intézmény, (4) az előadás tervezett címe, (5) e-mailcím, (6) telefonszám. Ugyanerről a konferencia email címről külön jelentkezési lap is kérhető, ha valaki kitöltött űrlapon kíván jelentkezni. A jelentkezési lap itt tölthető le (.doc)


Az absztrakt (terjedelme 1000-2000 “n” között) beérkezésének határideje: 2016. január 31. (Absztrakt hiányában a bejelentett előadást nem tudjuk felvenni a programba.)


Kérjük, hogy intézményében, kollégái és doktoranduszai körében a konferencia-felhívást terjeszteni szíveskedjék. Várjuk jelentkezését!
A konferencia szervezője és házigazdája: PTE BTK Színházi Program

 

süti beállítások módosítása