Testiség és tündérmese - Női sorsokról mesél a TÁP Színház

Újra látható a TÁP Színház Babahajó című előadása november 8-9-én 20 órától a Trafóban.

„Ebben a darabban felnőttnek lenni röhejes és perverz dolog, férfiak közé menekülni már eleve bukott ügy.” (Csatlós Hanna, vs.hu) 

 

„A látvány is azt az érzést fokozza, hogy félelmetes árnyak és a tudatalatti erdejében járunk. A színpad hátsó felében kötelek himbálóznak sűrűn egymás mellett, a rájuk vetülő fények (fénytervező: Mocsár Zsófia) rendkívül sejtelmesek, szépek és játékosak. (…)Az egész nagyon szürreális és groteszk, nyomasztó, olykor felszabadítóan szép, mint egy műalkotás.” (Rádai Andrea, szinhaz.net)

 

 

A Trafó ajánlója a darab elé:

 

Hitchcock ez vagy Buñuel? Szürreális darabot készített a TÁP Színház szeptemberben Milena Marković szerb drámaíró Babahajó című darabja alapján. A történetben egy olyan festőnő sorsát követjük végig, akinek útja egyik férfitól a másikig vezet – miközben egyik meséből a másikba lép. Meghökkentő köntösben tálalja a TÁP gyermekkorunk kedvenc meséit, amelyek itt egy cseppet sem nélkülözik a vulgaritást és a humort… A szöveget Fekete Ádám dolgozta át, a dalszövegeket Máthé Zsolt költötte. 

 

Az előadás során a főhős jól ismert meséink női szerepeit ölti magára: Alizzá, királylánnyá, Hüvelyk Pannává vagy éppen Hófehérkévé változik. Mellette domináns mesebeli férfialakok, vadászok, medvék és törpék árnyékolják vagy édesítik életét, s néha előfordul, hogy egyszerre történik a kettő. Milena Marković drámáját korábban az újvidéki Szerb Nemzeti Színház vitte színre, előadásuk Budapesten az Újszínházban vendégeskedett 2011-ben.

 

babahajo

 

A TÁP Babahajója a mesék világának cseppet sem gyermeki oldalát mutatja be. Jóság és gonoszság közelebbinek tetszik, mint gondolnánk, s a főszereplő festőnőnek is ezen az ingoványos talajon kell szakmai és magánéleti boldogulását keresnie. Történetének alakulását elsősorban a férfiakkal való testi-lelki viszonya határozza meg, közben hallgatjuk a kéjencekből, proletárokból és drogosokból verbuválódott Törpék Kórusát, és figyeljük, hogyan bontakozik ki, vagy porlad szét festőnk tehetsége a férfiak uralta világ szorításában. Valóság és mese találkozása a színpadon, egy művész születése, női sorsdráma.

A mesei hangulatot a díszlet is fokozza: Juhász András, a Don’T Eat Group vezetője óriásbábokra mappingel, a bábokat Horváth Márk, a Színművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatója készíti.

 

A darab zenéjét a Liszt Ferenc-díjas dzsesszgitáros és zeneszerző, László Attila írta, aki olyan elismerésekkel büszkélkedik, mint az Érdemes Művész cím, a Weiner Leo zenepedagógiai díj vagy a Gramofon folyóirat Magyar Jazz díja. A nemzetközileg is ismert gitáros jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára. 

 

babahajo1

 

Az eredeti dráma (Brod za lutke) szerzője az 1974-es születésű Milena Marković, a kortárs szerb drámairodalom kiemelkedő alakja. Ez a darabja komoly külföldi sikerszériát tudhat maga mögött, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón a Szerb Nemzeti Színház előadása igazi sztárdarabnak számított 2014-ben. Magyarországon a TÁP Színház viszi színre először a produkciót.

 

Magánszemélyek adományai és a TÁP Színháznak az a  A38-on rendezett támogatói bulija is segítette az előadás létrejöttét. Az esemény egyben a Szputnyik Hajózási Társaság búcsú bulija is volt, így a TÁP ezúton is köszönetét fejezi ki az őt támogató Szputnyiknak.

 

 

BABAHAJÓ

Szereplők

Húg/ Alice/ Hófehérke/ Aranyhajú/ Hüvelyk Panna/ Királykisasszony/ Nő: GERA MARINA
Boszorkány: TÍMÁR ÉVA
Tudor/ Vadász: TERHES SÁNDOR
Medvebocs/ Szundi/ Sasfióka/ Sas/ Jancsi: DÉKÁNY BARNABÁS
Juliska: GERA MARINA
Anya: GERGELY KATALIN
Medve apu: CSILLAG BOTOND
Nővér/ Medve anyu: HEGEDŰS BARBARA
Morgó/ Béka: EGGER GÉZA

Fordította, átírta: Fekete Ádám, Sándor Júlia
Dramaturg: Sándor Júlia
Dalszövegek: Máthé Zsolt
Díszlet: Juhász Nóra
Jelmez: Pócsik Lujza
Fénytervező: Mocsár Zsófia
Zeneszerző: László Attila
Zene, hang: Bartha Márk, Kristóf Márton
Video: Juhász András
VJ: Szabados Luca, Szapu Dániel
Koreográfia: Takátsy Péter
Bábkészítő: Horváth Márk
Műszaki vezető, fény: Bredán Máté
Konzultáns: Szenteczki Zita

Produkciós vezető: Imely Zoltán
Produkciós munkatárs: Zágoni Nóra

Rendező: Vajdai Vilmos

Koprodukciós partner: Trafó - Kortárs Művészetek Háza
Köszönet: Keresztes Tamás, Znajka, Csutka, Szabó Zoli, Déri Miklós, Hajmási Péter, SzFE, Auróra, Hátsó kapu, K2, Trafó csapata, Mózsik Imre és az Eprecske 

Külön köszönet: Nagy Béla

 

süti beállítások módosítása