Szegeden mutatják be Gimesi Dóra mesejátékát

A Szegedi Nemzeti Színház szombaton mutatja Gimesi Dóra Rózsa és Ibolya című mesejátékát, az Arany János, Arany László és Lakatos Menyhért művei alapján készült darabot a korábbi bábszínházi premierek után első alkalommal játsszák élő szereplők.

Barnák László rendező az egyik próba előtt az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy nagyon izgalmas feladat színpadra állítani a mesejátékot, hiszen a varázslatok, próbatételek ábrázolása különleges látványvilágot igényel. Ennek megteremtésében Molnár Zsuzsa díszlet- és Varjas Zsófia jelmeztervező, valamint Varga József koreográfus segítettek.

 

rozsa

Fotó: szinhaz.szeged.hu


A értékeket, bölcsességeket, tapasztalatokat közvetítő történet elmesélésében fontos szerepet játszik a Fábri Géza által írt atmoszférateremtő zene, melyet a szerző mellett Csepregi Hajnalka és Szurdi Zsolt adnak elő vonós, pengetős és fúvós hangszerekkel élőben. A gyakran népzenei motívumokat is használó muzsika mellett sok dal is elhangzik a színpadon, melyekben a szereplők őszintén vallanak az élethelyzetekről - mondta a színész-rendező.


Az alaptörténet sokat merít Shakespeare Rómeó és Júliájából, hiszen két világ - a tündérek és az emberek - ellentétén alapul, a végkifejlet azonban nem tragikus, a két kamasz szerelme feloldja az ellenségeskedést - közölte Barnák László.


A rendező szavai szerint a színészek "lubickolnak" a szerepekben, a rengeteg humorral fűszerezett történet - melyben a két népcsoport közti viszály mellett megjelenik a féltékenység, a hatalomvágy, a szerelmi bánat és a szülő-gyermek konfliktus - a jó és gonosz alakok megformálói számára is lehetőségeket kínál.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása