14 előadás a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

A Vitéz László és Vas Juliska című előadással megkezdődött hétfőn a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle a Marczibányi Téri Művelődési Központban; a vasárnapig tartó esemény programjában 14 előadás szerepel.

    

A nyolcadik alkalommal megrendezett szemle programja a magyar színházi szakma gyermekszínházi műfajának erősségeit vonultatja fel - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Mint írják, a 14 beválogatott és a 36 ajánlott előadás mindenki számára alapot jelenthet, aki gyermekszínházi előadást keres vagy kíván bemutatni. Az előadások megtalálhatók a Fidelio szemlére megjelent különszámában.
    

A kétévente megrendezett szemlére ezúttal olyan, 2013. január 1. után bemutatott előadásokat lehetett nevezni, amelyek nem szerepeltek 2014-ben a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.


gyermek

    

A fesztiválon - korosztályi és műfaji kötöttségek nélkül - igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutatnak be, beleértve a csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, illetve a színházi nevelési előadásokat is.
    

A szemle programjába a benevezett 80 előadás közül szakmai csoport válogatott, amelynek tagja volt Kaposi László drámapedagógus, rendező, Réczei Tamás rendező, Sándor L. István színházi szakíró és Szakall Judit drámapedagógus, rendező.
    

A szemlén a Vitéz László és Vas Juliska című előadás mellett az Odüsszeusz szemeteslapáton; a Torzonborz, a rabló; A haza; az Újvilág; az Auguszta kisasszony különös tavasza; a Függésben; a Balkán; az Oidipusz nyomozás és az Üzlet című előadást is láthatják az érdeklődők.
    

A szemle utolsó napján a Tükörváros című színházi nevelési előadás mellett a Hamlet, a Vitéz László vándorúton és a Tíz emelet boldogság című bábelőadás szerepel a programban.
    

A produkciókat szakmai zsűri értékeli az előadásokhoz kapcsolódó szakmai beszélgetések keretében, amelyek az alkotók mellett az érdeklődők számára is nyitottak.
    

A zsűri munkájában Csizmadia Tibor rendező, Láposi Terka bábpedagógus, Stuber Andrea színikritikus és Vasvári Csaba színész vesz részt.

 

süti beállítások módosítása