A Katonában vendégszerepel az Osonó

November 26-án és 27-én a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vendégjátékát láthatják a nézők a Katona József Színház legkisebb játszóhelyén, a Sufniban.

Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás dokumentarista jellegű, amelyben a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat kutatják, így a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok és az alkotók saját történeteiket szőtték színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a magukkal, nézőikkel és az Istennel való találkozás lehetőségét. Időpont: november 26. este fél 8, Sufni

 

Az Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció elutasítja, hogy meghatározható műfajú legyen. Nem dokumentumszínház és nem is fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történeteikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében. Időpont: november 27. este fél 8, Sufni.

 

osono ahogyan a viz tukrozi az arcot-15

Fotó: Kővágó Nagy Imre

 

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egy olyan független alternatív színház, amely szellemi műhelyként teret ad a fiatal alkotók kortárs színházi kísérleteinek. A létrejövő előadásokon túl, a társulat oktatási és szociális projekteket hoz létre fiatalok és felnőttek számára annak érdekében, hogy felelős emberként keressék meg helyüket a társadalomban.

 

Előadásaikat a világ nagyvárosaiban, Bangkoktól Hamburgig, valamint Erdély számos településén is bemutatták már, különös tekintettel a szórványtelepülésekre. Társulatuk 30 hazai és nemzetközi díjat tudhat magáénak. Egyik legutóbbi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály közösségi díja, amelyet az elmúlt évek kimagasló kulturális tevékenységéért kapott meg az Osonó.

 

A független társulat állandó tagjai mellett, ebben a színházműhelyben próbálhatják ki magukat a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának és a Művészeti Népiskola színészosztályának diákjai is. Az Osonó Színházműhely alapítója és vezetője 1993- 1999 között: Salamon András. A csapat vezetője 1999-től Fazakas Misi.

 

süti beállítások módosítása