Retúrjegyet! - Dokumentumszínház Pécsett

A magyar nagyvárosok mezőnyében Pécs vesztette a legtöbbet népességéből az elmúlt években – az egész országot érintő elvándorlási hullám tehát nálunk a leglátványosabb. Ennek apropóján készített előadást Kelemen Kristóf.

 plakatkesz

 

Miért és hova vágyódnak el az itt élő emberek? Mit akarnak? Pénzt? Sikert? Pálmafákat? És mit neveznek az otthonuknak? Egyáltalán szükségük van-e otthonra?

 

Továbbá mit gondolnak rólunk azok a külföldiek, akik éppen Pécset választották otthonuknak? Hogyan látják a magyarokat, és hogyan hasonlítják össze a saját kultúrájukat az ittenivel?

 

Az előadás pécsi emberek életét mutatja be, olyanokét, akik máshol lennének, de közben próbálják megérteni, hogy milyen az a hely, ahol vannak, ahol közös nyelvet beszélnek, és ahol mégsem találják önmagukat.

 

 

A szövegkönyv valódi dokumentumokon alapszik: pécsi magyarokkal és Pécsen élő külföldiekkel készült interjúk inspirálták. Valós történeteket felhasználva kívánunk beszélni az elvándorlásról, de nem is annyira a tudományosság igényével, inkább a téma költőiségét megragadva, a humor és az irónia elemeit is felhasználva.

 

Az előadás írója és rendezője a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett hallgatója, Kelemen Kristóf.

 

Kelemen kristof

 

Retúrjegyet!

Szereplők:

Cserdi Zsolt, Farkas B. Szabina, Halász Bia, Horváth Marin, Kecskés Alexisz, Mohay Réka, Szabó Rita

Asszisztens: Pretz Lilla

Műszak: Konkoly István, Tolnay Donát

Plakát: Pázmány Tamás

Díszlet: Pázmány Virág

Jelmez: Kovács Anett

Külön köszönet: Horváth Krisztián, Rosner Krisztina

Író, rendező: Kelemen Kristóf

Bemutató: 2015. november 19. 20:00, Janus Egyetemi Színház

 

süti beállítások módosítása