Kecskeméten is bemutatták az Isten pénzét

20 évvel a Madách Színház ősbemutatója után Kecskeméten állítja színpadra az Isten pénze című musicalt Nagy Viktor. Az előadásban két olyan színész is színpadra lép, akik szerepeltek a '95-ös előadásban.

Nagy Viktor elmondta, hogy a Madách-beli bemutató után néhány évvel Miskolcon rendezte meg az Isten pénzét, majd a Madách társulata németországi turnéra vitte az előadást.

 

katona

 

 A rendező a darabról:

 

"2008-ban a Győri Nemzeti Színház igazgatójaként ez volt az első ottani rendezésem. Ezt követte egy újabb németországi előadássorozat, ahol már a szereplők fele német, fele magyar volt. S most, 2015-ben Kecskeméten is alkalmam van megrendezni a darabot. A Isten pénze zeneileg tökéletes egész: sem hozzátenni, sem elvenni nem kell belőle. Persze a rendezés és a koreográfia mindenütt más, hiszen függ a szereplők karakterétől, a technikai körülményektől. Mindig újra kell gondolni, és elölről kezdeni a munkát, még akkor is, ha felbukkan benne néhány régi szereplő. Ahogy a kecskeméti előadásban is szerepel két olyan színész, akik játszottak a Madách-beli ősbemutatóban. Az egyik a Scrooge-ot alakító Dunai Tamás, aki az ősbemutatón Cratchit-et játszotta, a másik Szerednyey Béla, aki viszont az eredeti előadásban is Marley-t alakította" - árulta el Nagy Viktor. Azt is hozzátette, hogy a darab végén elhangzik egy dal, amelynek a végén Scrooge kiszórja az ablakon minden vagyonát – ekkor mondja, hogy ez Isten pénze.

 

"A megtérés pillanatában. Komoly történet, de a sok-sok meseszerű elem miatt a gyerekeket és a felnőtteket is képes megszólítani, 10-től 100 éves korig. Tökéletes karácsonyi családi program..." - véli a rendező.

 

istenkecskemet

 

Ajánló a musical elé:

 

Főhősünk, Scrooge szerint az ember annyit ér, amennyi pénze van. Felesleges is hosszasan taglalni, hogy ezzel a felfogással milyen egyéb jellemvonások tarkítják az eredetileg Charles Dickens által megteremtett figurát. Elég az hozzá, hogy a karácsonynak már a gondolatától is rosszul van és az egész szeretet-ünnepre csak mint bosszantó hercehurcára tekint, elutasítva minden feléje irányuló kedvességet.


Ám az utolsó óra mindenkit számadásra kényszerít és a visszafordíthatatlan pillanatban még a szegény gazdag vállalkozó is elszörnyedve tekint vissza üres, rideg és szeretettelen életére. Ezen az úton kísérjük el őt, szebbnél szebb dalok, tanulságos történetek, érdekes figurák társaságában. A siker záloga pedig nem más, mint a Müller Péter, Müller Péter Sziámi és Tolcsvay László alkotta szerzőtrió.

 

Az Isten pénze főszereplői: Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Kiss Zoltán, Pál Attila, Danyi Judit, Orth Péter, Dobó Enikő, Réti Erika, Sirkó László, Ferencz Bálint, Aradi Imre, Hajdú Melinda. A díszletet Götz Béla, a jelmezeket Rátkai Erzsébet jegyzi. A darab koreográfusa Gyenes Ildikó.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása