Harmadszor rendezték meg a Színházak éjszakáját Csehországban

36 csehországi város több mint 130 színjátszó együttese kapcsolódott be az idén a színházak éjszakája elnevezésű nemzetközi projektbe - közölte szombaton Adéla Vondráková, az akciót országos szinten koordináló prágai Művészeti Intézet-Színházi Intézet képviselője.

    

Csehországban az immár harmadik alkalommal megrendezett akció iránt egyre nagyobb az érdeklődés.  Míg az első évfolyamba 25 város 80 színjátszó együttese kapcsolódott be, tavaly már 29 város majdnem 130 társulata, a látogatók száma 40 ezerről 50 ezerre emelkedett. "Az idén már mintegy 55-60 ezer látogatóra számítunk" - mondta Vondráková.
    

Emlékeztetett: a színházak éjszakáját az European Theatre Night projekt részeként 2008 óta rendszeresen november harmadik hétvégéjén rendezik meg számos országban. 

noc-divadel-1

 

A rendezvény keretében különféle előadások mellett az érdeklődőknek egyebek között lehetőségük lesz elbeszélgetni a színészekkel, a rendezőkkel, meglátogathatják a színházak nézők elől egyébként elzárt tereit, megismerhetik néhány előadás kulisszatitkait és több helyen érdekes kiállításokat is nyitnak. Több színház lehetőséget teremtett arra is, hogy a látogatók különféle kosztümökben lefényképezhessék magukat a színészekkel. Ez utóbbi akció iránt az idén is nagy az érdeklődés - fejtette ki Vondráková. 
    

Elmondta: az idén versenyt hirdettek a színházak éjszakájának legsikerültebb látogatói fotójára. A győztes színházi előadásokra nyer belépőket.  Több helyen karitatív akciókra is sor kerül. Számos színházi program már a kora esti órákban megkezdődik és a családokra, gyerekekre összpontosít. 

    

A prágai Studio Alfa ugyanakkor különleges reggelivel indította a szombati napot, melynek keretében a színészek, valamint a Prágában élő nemzeti kisebbségek és külföldiek képviselői egész délelőtt különféle nemzeti ínyencségeket kínáltak a látogatóknak a világ minden tájáról, miközben beszélgetések folytak időszerű kulturális és társadalmi kérdésekről. A prágai Városi Színházak pedig közösen táncéjszakára invitálták az embereket, melynek keretében népszerű színészek és színésznők szórakoztató divatbemutatót is tartanak.  A dél-csehországi Ceské Budejovice városi színházának éjszakai látogatói ugyanakkor zsidó táncokat tanulhatnak a színészek társaságában. 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása