"Kicsit meg kell halni benne" - Börcsök Enikő a Találkozásról

A Vígszínház művészét Nádas Péter Találkozás című darabjának bemutatója kapcsán kérdezte a HVG.

 

A HVG cikkéből:

 

"Nem a szöveg, sokkal inkább a mögöttes tartalom számomra a legnagyobb nehézség a darabban. Rettenetesen megvisel, hogy olyan fájdalmakat kell feltárni, amelyeket szeretnék magamtól eltartani. A másik kihívás a szünetek és a ritmus. Vidovszky László egy-egy mondaton belül négy-öt zenét, zenei töredéket is komponált, és mindig máshol érzem a hangsúlyt, mint ahol a zene megszólal. Kissé olyan ez a darab, mint egy opera, a zene korlátozza a színészi játék szabadságát. Harminc éve, amikor íródott, gondolatébresztő lehetett ez a fajta szertartás: a szöveg lassúsága, a szünetek kitartása. Időközben megváltozott a világ, ma már sokkal gyorsabb információkhoz vagyunk szokva. Szomorúan tapasztalom, hogy értetlenségből vagy felháborodásból többen is kimennek előadás közben. Talán nem bírják türelemmel, talán szemérmességből nem tudják végignézni" - mesélte Börcsök Enikő.

 

 borcsok-eniko

 

Nádas Péter eredetileg Sulyok Máriára írta Mária szerepét, végül Ruttkai Éva formálta meg az 1985-ös ősbemutatón. Arra a kérdésre, hogy Ruttkai öröksége segítette vagy nyomasztotta a szerep megformálásában, Börcsök Enikő így felelt: "Szerencsés alkat vagyok, mert nem rakom magamra a nagy előd súlyát. Nem néztem meg utólag vele az előadást, sem a róla készült fényképeket. Arra törekedtem, hogy az én történetem legyen. Komoly élettapasztalat kell ahhoz, hogy valaki hitelesen elmondhasson egy ilyen történetet. Kicsit meg kell halni benne."

 

Börcsök Enikő Zsótér Sándorral közösen vezet színészosztályt vezet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, erről így mesélt: "Szeretem a fiatalokat, de úgy látom, hogy a generációjukból elfogy a kíváncsiság, a nyitottság. Lehet, hogy ez korbetegség, nem hibáztatom őket. Empatikusabbnak kell lenni, nyitottabbnak a világra, hogy megismerjünk más embereket, hiszen csak akkor tudjuk megformálni őket. Igyekszem megismertetni a növendékeket mindenféle művészeti ággal, operát, kiállításokat is nézetek velük. Megpróbálom rávezetni őket, hogy ne megfelelni akarjanak, hanem találják meg önmagukat, a saját útjukat."

 

Színjátszó és képzőművészeti tábort is alapított a Zala megyei Becsvölgyében. "Amikor kipattant a bentlakásos nyári tábor ötlete a párommal, Tóth József festőművésszel, a szülők óriási összefogását tapasztaltam. Az ételtől a díszletekhez szükséges anyagokon át a ruhákig mindent önerőből adnak össze. Két hét alatt elkészítünk egy előadást, amit bemutatunk a falu lakóinak. A szülők megkértek, hogy jövőre velük is hozzunk létre egy előadást. Egyre több a gyerek, a civil társaság, a csapat körülöttem. Akiket bevonzok, maradnak is, mert nem 'kopok le' tőlük. Nemrég egy pesti otthonban jártam állami gondozott gyerekeknél, több zsák ruhát összegyűjtöttem nekik, és tervezem, hogy elhozom őket egy előadásra a Vígszínházba" - számolt be Börcsök Enikő.

 

A teljes interjú a HVG-ben olvasható.

 

süti beállítások módosítása