"Annyira szörnyű, hogy már szinte nevetséges" - Szikora János az Augusztus Oklahomában-ról

A darab története napjaink egyik legégetőbb konfliktusát ábrázolja: egy család széthullásának okait - fejtette ki a Vörösmarty Színházban a napokban bemutatott Augusztus Oklahomában című darab rendezője, Szikora János az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

 

 augusztus

Fotó: Vörösmarty Színház 

 

A színpadon ábrázolt szituációk, az elhangzó mondatok a közönség nagy részének ismerősen csenghetnek saját életéből, a darab épp ezért igazán megrázó - fejtette ki a Vörösmarty Színház igazgató-rendezője. Kiemelte: bár a történet egy amerikai család életét mutatja be, a történet a világon bárhol játszódhatna, akár Magyarországon is, hiszen a válások tekintetében az ország a nemzetközi statisztikák élmezőnyben van, rengeteg gyerek nő fel csonka családban.

 

A történet az apa öngyilkosságával kezdődik, innentől kezdve három felvonáson keresztül próbálják kibogozni, hogy a család melyik tagja tehet a tragédiáról. A végére kiderül, hogy a felelősségük közös. "Ez egy metaforikus üzenet, hogy a boldogságunkért közösen vagyunk felelősek, ahogy egy házasság elromlásáért, egy család széthullásáért is. Engem ez a metaforikus üzenet mozgatott, ami szerintem a színpadról is lejön" - fogalmazott a rendező.

 

 

A darabból 2013-ban Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével film is készült. "Alapvetően ez a mű színházra lett elképzelve és színházban szerintem jobban is működik" - mondta Szikora János, hozzátéve, hogy míg a filmet leginkább a depresszió és a kiábrándultság jellemzi, addig a színház megengedi a nézőnek, hogy nevessen a helyzeteken, és felfedezze az emberi tragédiák fonákjait is. "Van benne valami annyira szörnyű, hogy már szinte nevetséges. Az pedig, hogy ki tudjuk nevetni a szörnyűséget, egy nagyon fontos emberi tulajdonság" - tette hozzá a rendező.

 

Képek az előadásból:

 

oklahoma 1

1.

 

oklahoma 2

2.

 

oklahoma 3

3.

 

oklahoma 4

4.

 

oklahoma 5

5.

 

oklahoma 6

6.

 

oklahoma 7

7.

 

oklahoma 8

8.

 

oklahoma 9

9.

 

oklahoma 10

10.

 

oklahoma 11

11. Fotók: Vörösmarty Színház


A darabot mások mellett Derzsi János, Varga Mária, Radnay Csilla, Sághy Tamás, Bánky Sára, Kerkay Rita és Varga Gabriella szereplésével láthatja a közönség.

 

süti beállítások módosítása