"Nem a Mariana-árok mélyén guggolunk" - Keszég László válaszolt

A Magyar Színházi Társaság nemrég megválasztott új elnökét az Origo kérdezte.                                             

 

Az Origo cikkéből:

 

"Nem egy menő munkahely, de remélem, hamarosan az lesz. Talán közrejátszik a POSZT-botrány, és hogy bizonyos véleményformálók szerint nagyon gyenge az érdekérvényesítő képességünk. Így aztán a Magyar Színházi Társaság az évek során 'nem menővé' változott. Ez mindig zavart egy kicsit, mert az nem rossz ötlet, hogy legyen egy ilyen fóruma a határon inneni és túli szakmának. Ez egy nagyon is szabadelvű ötlet volt annak idején – nem tudom, hogyan lett ennyire átpolitizálva. A szándékom az, hogy ebből visszajöjjünk, és újra szakmai fórummá váljunk" - kezdte Keszég László.

 

keszeg-laszlo-dudas-szabolcs10

Fotó: Dudás Szabolcs, Origo


"Amikor megalakult a Teátrumi Társaság, nem értettem: minek? Hiszen volt már egy színházi társaság. Azzal pedig végképp nem tudtam mit kezdeni, hogy nyilvánosan kimondták, az egy jobboldali szervezet. Ez egy fejszecsapás volt, amitől elindult egy újabb repedés, és csak repedt, repedt a nagy fa. Én úgy érzem, ez mára megállt. Ez a gondolkodásmód mintha kifújt volna. (...) Az az érzésem, hogy ez egy ellenreformációs kor. Állítólag túl nagy lett a szabadelvűség, és most ezért van visszacsapás. De átestünk a ló túloldalára. Meg kéne próbálni valahogy visszabillenteni az ingát. Szerintem ez a pillanat jött most el. Két-három hete vagyok elnök: ennyi telefonbeszélgetést korábban egész életemben nem folytattam. Elképesztő helyekről kaptam hívásokat egyértelmű ledarálási szándékkal: gyorsan derüljön ki, milyen ez az új kiscsávó. Pedig azt hittem, senkit nem fog érdekelni, hogy megválasztottak, de nagy az érdeklődés. Majd kiderül, hogy ez pozitív-e, vagy negatív" - számolt be a rendező.


Az új elnök Színházi Társaság legfontosabb feladatairól elmondta, legelőször is meg kellett találni az új irodájukat, hiszen azt az épületet, amelyben működtek, eladták. Az új elnökséget összehívták, a munka elindult, az irányvonalakat meghatározták: szeretnének elméleti és gyakorlati programokat beindítani és kideríteni, fenntartható-e a szervezet gazdaságilag. "Jelenleg betonozás zajlik, hónapokon belül kiderül, tudunk-e olyan programot kínálni, amelyre nyitottak lesznek az MSZT tagszervezetei, céhei is. A tisztújító közgyűlésen rengeteg tagszervezet megjelent, állítólag emberemlékezet óta nem jöttek el ennyien. Ez jó." - tette hozzá.

 

"Még nem tudom, mit lehet elérni, de biztosan nincs minden veszve, nem a Mariana-árok mélyén guggolunk. Szeretném, ha megerősödne a fórum jellegünk, és a tagszervezeteink elkezdenék újra használni a tagságukat, azaz megkeresnék az elnökséget a problémáikkal. Történtek már ilyen megkeresések az elmúlt hetekben" - hangsúlyozta Keszég László.


Az Origo interjújából többek közt kiderül, mit gondol Keszég László a POSZT-ról, a függetlenekről és arról, hogy sokszor politikai preferenciák szerint nevezik ki a színházigazgatókat.

 

süti beállítások módosítása