A teljesség felé - Gryllusék újraértelmezik Weöres művét

December 16-án korábban sosem hallott hangszerelésben csendül fel Jézus híres erkölcsi tanítása, a Hegyi beszéd, egy koncerten A teljesség felé című művel.

Weöres Sándor alkotásának Gryllus Dániel-féle zenei adaptációja szintén új változatban, Gryllus Samu új hangszerelésében szólal meg. Az esten műfajokon átívelő, bőséges keresztmetszetet láthatunk-hallhatunk a hazai művészeti életből is, hiszen a remekbe szabott darabok előadására olyan vendégek vállalkoznak a Gryllus-univerzumban, mint Mécs Károly, Sebő Ferenc, Ferenczi György, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Frankie Látó, valamint Balogh Kálmán és Borbély Mihály.

 

Gryllus Daniel

 

A kétrészes koncert első fele a Hegyi beszéd, amely Jézus erkölcsi tanításainak összegzése, Máté evangéliumának 5-7. fejezete. Sumonyi Zoltán és Gryllus Dániel a bibliai szöveget tíz dalban dolgozta fel, amelyek között a versek alapjául szolgáló evangéliumi idézetek hangzanak el, Mécs Károly közreműködésével. A dalciklus 1993-ban íródott, de ebben a hangszerelésben most hangzik el először, ráadásul első ízben hallható a mű a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

teljessef

 

„A legizgalmasabb és számomra legkatartikusabb élmény, hogy bennünket előadókat, a magunk kisebb-nagyobb egójával, exhibicionizmusával ez a szöveg teljesen térdre kényszerít” – e gondolattal jellemezte Bognár Szilvia énekes a második részben elhangzó alkotást, Weöres Sándor A teljesség felé című, Hamvas Bélának ajánlott metafizikai írását.

 

Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején komponált először zenét a prózai műhöz, ám a lemez kiadása 1988-ig váratott magára: a zenei feldolgozás ekkor, Weöres Sándor hetvenötödik születésnapjára jelent meg. A művet előadták színpadon is, ehhez Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége végezte a dramaturgiai munkát.

Gryllus Samu

 

Gryllus Dániel hatvanadik születésnapjára fia, az időközben ugyancsak rangos zenésszé vált Gryllus Samu új hangszerelést készített a műhöz, melynek előadására Seress Zoltán színművész mellett a folk- és világzenei színtér több generációjának kiválóságait kérte fel.

 

Gryllus Dániel és barátai

Hegyi beszéd / A teljesség felé

2015. december 16.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

https://www.mupa.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/events/1014054065325521/

 

 

 

süti beállítások módosítása