Megkezdte utazását A fösvény Békés megyében

Útjára indult a A színház házhoz megy misszió.


December 12-én, szombat délelőtt megtartották Molière: A fösvény című darabjának első előadását a Békéscsabai Jókai Színház művészei a Színitanház hallgatóival karöltve. Az első állomás a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola volt.

 

 

A színház házhoz megy elnevezésű misszió célja, hogy az ifjúsággal is megszerettessék ezt a művészeti ágat és trendi legyen színházba járni. A vígjáték komplett előadásként, díszlettel, jelmezben, világítással az iskolákban varázsolja el a fiatal közönséget.

 

A színészhallgatók már korán reggel kiérkeztek a helyszínre, hogy az iskola aulájában felállítsák a mobil díszletet és a Molière kiállítás anyagát, mely a commedia dell’arte és a farce (középkori tréfás színpadi játék, bohózat) jellemző karaktereit, a molière-i színház alapelemeit mutatja be.

 

fosveny

Fotó: Nagy Attila


A fösvényt (Harpagon) a Jászai-díjas Bartus Gyula alakítja, a fiát Vadász Gábor (Cléante), a lányát Komlósi Katalin (Eliz), Fecske szerepében Szabó Lajos látható, Jakabként Csomós Lajos. Nagy Róbert Valér, a „számtartó úr”, Kovács Edit Fruzsina, a házasságszerző, Mészáros Mihály Anzelm, az elveszett rokon szerepét játssza. A teátrum művészei mellett a Színitanház növendékei játsszák a kisebb szerepeket.


Merő Béla rendező az előadással kapcsolatban elmondta: „az a cél, hogy a nézőtérről ma nagyon hiányzó fiatal korosztályt meg tudjuk szólítani, be tudjuk vonzani a színházba. Ehhez igazi színházi élményt kell teremtenünk az iskolák tornatermeiben, auláiban”.


Az új kezdeményezést az évad elején hirdette meg a Jókai Színház, már tizenkét iskola jelentkezett Békés megyéből a programra.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása