Tisztázatlanok a jogok Molnár Ferenc örökösei között

"Molnár Ferenc író világszerte játszott műveinek jogai sok pénzt hoznak az örökösöknek. Így aztán nem csoda, ha időről időre fellángolnak közöttük az elszámolási viták. Most, úgy tűnik, fordulóponthoz érhet a történet" - írja a Népszabadság.

molnar-ferenc

 

"Legutóbb 2009-ben kerekedett nemzetközi botrány abból, hogy egy Molnár vezetéknevű amerikai család lépett fel Molnár Ferenc író és Darvas Lili színésznő örököseként, és egy "alvó" svájci számláról előkerült közel negyedmillió (feltehetően részben jogdíjakból származó) dollárra tették rá a kezüket.

Mire a trükk lelepleződött, már el is költötték a pénzt. A történetet a New York Times is nagy előszeretettel tárgyalta, különös tekintettel Molnár amerikai népszerűségére. A mostani ügy egyelőre kevésbé tűnik egyértelműnek. Lapunk a hétvégén kapott egy levelet Molnár dédunokájától, Lukin Gábor Los Angelesben élő zenésztől, az egykori Trabant zenekar egyik alapítójától. (...) Levelében azt állítja, hogy a Molnár Ferenc-jogdíjakat kezelő E-I Művészeti és Pénzügyi Bonyolító Kft. nem számolt el mintegy 100 millió forint jogdíjjal a jogörökösök többsége felé (közéjük tartozik Sárközi Mátyás író, féltestvére, Horváth Ádám tévérendező, továbbá Horváth nővérének, Lukin Eszternek a hét gyermeke). A levél szerint Horváth Ádám (képünkön) maga is a cég egyik tulajdonosa, ezt azonban az Opten cégjegyzék adatai nem támasztják alá" - fogalmaz a Népszabadság.

 

A rendező a lap megkeresésére azt mondta, hogy a nővére halála után úgy öt évvel ezelőttig valóban közreműködött a jogok kezelésében, de a többi jogörökös pénze soha nem hozzá futott be. Így egyszerűen nem is lett volna mivel elszámolnia, mondja Lukin vádjaira, egyúttal megerősítette, csak annyi köze volt az E-I Kft.-hez, hogy a többi jogörökössel együtt egy időben ő is rájuk bízta jogainak kezelését. Egy ponton azonban - beszámolója szerint - testületileg otthagyták a céget, mert elszámolási problémákat véltek felfedezni. Azóta a Hofra Ügynökség intézi az ügyeiket.

 

Mint mondta, nem tud arról, hogy bármilyen nyomozás zajlana elszámolási viták tárgyában, ő mindenesetre egyetlen hatóságtól sem kapott semmilyen megkeresést.

 

A teljes cikket a Népszabadságban olvashatják.

süti beállítások módosítása