Hatodik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

6. alkalommal adják át ünnepi gálaest keretében a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjakat a Békéscsabai Jókai Színházban szombaton.

    

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amellyel a színházi háttér- és kiszolgáló szakmákat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereket ismerik el, erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt - olvasható a szervezők közleményében.


teatrum

    

Mint írják, "a hiánypótlónak számító kezdeményezés immár hagyománnyá, a színházi szakma közös ünnepévé vált, amely kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az év végén azokat ünnepeljük, akik egész évben a színfalak mögött állnak".
    

A zsűri döntése alapján 2015-ben hat díjat adnak át: öt szakmai díjat és egy különdíjat, amely lehetővé teszi határon túli szakember elismerését.
    

A Magyar Teátrum Díjat megkaphatja a zsűri döntése alapján bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díjra jelölés legalább két, állami díjjal elismert (Kossuth-díj, Kiváló művész, Érdemes művész, Jászai-díj) színművész és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata alapján történhet.
    

Az elmúlt öt évben olyan szakmák képviselői részesültek az elismerésben, mint például ügyelő, maszkmester, fodrász, patinázó, kellékes, kalapos, világosító, színpadmester. A díjat átvehette szcenikai csoportvezető, jelmeztár vezető, műszaki vezető, műhelyház vezető, művészeti titkár, öltöztető, díszletgyártó, szervezőiroda- és gazdasági vezető is.
   

A Magyar Teátrum Díjakat idén is ünnepélyes keretek között adják át: a gálaest műsorvezetője Jegyes-Tóth Kriszta és Szabó László, az MTT titkára, a műsorban a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei lépnek fel.

 

süti beállítások módosítása