Csavard fel a szőnyeget Debrecenben! - Érkezik a Made in Hungária

A fiatalok életét a hatvanas években is ugyanaz határozta meg, mint manapság: zene, szerelmek, vágyak. December 18-tól Debrecenben látható a Made in Hungária.

Az amerikai szabadságeszményt hazai környezettel ötvöző musicalt a 2015-ös Városmajori Színházi Szemlén közönségdíjat nyert Istent a falra festeni című előadást rendező Mészáros Tibor viszi színre. A koreográfus Katona Gábor.

 

madeproba2

 Próbafotó

 

Az alkotók meséltek:


A rendező szerint „a musical zenei anyagával nagyon széles réteg szólítható meg. A zenéjét, a korszakot megélt korosztály ismeri, táncoltunk rá az iskolabulikban, most hallom, hogy az Ady Gimiből is ez szól. Sokat bízunk majd a nézőre is, hogy engedje jönni a saját képeit, érzéseit. Van egy állandó díszlet, és ebbe kerülnek be olyan elemek, mint például egy pilleszék, vagy egy diavetítő. A kotyogós kávéfőző felidéz egy illatot az orrunkban a nagymamától..."

 

Katona Gábor koreográfus úgy véli nagyon dinamikus, lendületes zene ez. Adott a rock and roll, annak magyarországi királya, Fenyő Miklós és a Hungária zenekar hatalmas népszerűsége.

 

"Ezt nem lehet kikerülni, egyszerűen meg kell fürdeni a rock and rollban. Pártoltam Tibi ötletét, hogy a színészeken kívül a színpadon lévő tizenhat fiatal táncos ne pusztán mint tánckar jelenjen meg. Ismerjük ezt: ha megszólal a zene, felkerülnek a színpadra, semmit nem tud a sorsukról a néző, megcsinálnak egy kompakt koreográfiát, majd jobbra kivágtatnak. Az előadás részévé kell válniuk, hogy frissítsék, fiatalítsák, mozgalmassá tegyék az egyébként néha csak két-három szereplőre írt felvezető-jelenetet. A Hajdú Táncegyüttesnek régóta van kapcsolata a színházzal, saját repertoárjuk építésében maguk is kitekintenek a színház felé. Tőlük jönnek táncosok, illetve kiválasztottunk a Kenguru Táncsport Egyesületből három fiatal párt, ők akrobatikus rock and rollt tanulnak, és szinte lélegzetelállító dolgokat tudnak." - meséli.

  

17 made in hungaria proba 15 11 17-1

 Próbafotó

Ajánló a darab elé:

 

1956-ban Amerikába disszidál, majd három év elteltével mégis hazatér egy angyalföldi család. A kor szellemiségének határait ez a csiki-csuki önmagában is feszegeti, az őket figyelő éber szemeket ráadásul erősen marja az újhazában tinédzserré cseperedő fiút is megfertőző, amerikai rock & roll, ami... finoman szólva is más, mint a „Párttal, a néppel egy az utunk!". Ugyan Jelszavak, Elvek és Társak az amerikai álomhoz is járnak, ám az út hiába egy, ha nem egyfelé megy. És bár minden akkor jó, ha játék, de ha már a bab is hús, annak nem mese a fele se. Mert ha a vakok között félkezűé a gitár, akkor a kottafejek dallam helyett hadba szállnak. Hiszen küzdeni kell! Ha nincs más, hát mindig valami más ellen, de mindhalálig. Mert úgy korrekt, ha egy élet, egy halál! Feltámadás is csak a bukás után van. És hiába magyar a narancs, hiába savanyú a szőlő – ha a gitár szóló, és a rock & rollörök, akkor minden jó. Magasra perdülő kreppszoknyák, feszülő hálós trikók, szárnyaló szép remények...

 

madeproba

Próbafotó


A fiatalok életét a hatvanas években is ugyanaz határozta meg, mint manapság: zene, szerelmek, vágyak. Ötven év elteltével könnyen mondhatnánk, hogy lejárt lemez, ha az előadás AngelLand együttesének frontemberében nem ismernénk fel a CD-k korában is hódító zenész-fenegyereket: Fenyő Miklóst.


Az utóbbi évek legsikeresebb magyar musicaljében felhangzik számos jól ismert Hungária-szám, többek között a Csókkirály, a Multimilliomos dzsesszdobos, a Csók a családnak, az Amerika hangja és a Csavard fel a szőnyeget.

 

Az előadásban Pásztor Ádám alakítja Fenyő Miklóst. Neki egyáltalán nem idegen a műfaj. Szabadúszóként a Madách színházban, a Pinceszínházban, a Pesti Magyar Színházban is fontos szerepeket játszik.

 

Debreceni Csokonai Színház, haon.hu

 

süti beállítások módosítása