Makk Károly 90 éves - A magyar film doyenjét köszönti a Müpa

Makk Károlyt születése napján különleges előadással köszönti a Müpa. 

 

Idén, egészen pontosan december 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját egyik legnagyobb és legismertebb filmrendezőnk, számtalan film és tévéjáték alkotója, Makk Károly.

 

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, forgatókönyvírót, színészt, érdemes és kiváló művészt születése napján különleges előadással köszönti a Müpa. Az este során közismert színművészek, zenészek – többek között Szirtes Ági, Jordán Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Tenki Réka és Csányi Sándor – ragadnak ki egy-egy meghatározó pillanatot a mester életéből, közel hét évtizedes munkásságának magyar filmremekeiből zenével, verssel, személyes történetek felidézésével, bejátszásokkal és számos meglepetéssel.

 

makkkar

 

Makk Károly munkássága egyidős a háború után megújuló magyar filmművészettel. Mozigépész édesapja  révén  már gyerekkorában közel került a filmekhez, érettségi után a Hunnia Filmgyárban vállalt munkát. Budapesten a Pázmány Péter Egyetem magyar-művészettörténet-esztétika szakos bölcsészhallgatója volt, aztán 1946 és 1952 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát. Első filmjét az akkori hatalom betiltotta, az ötvenes évek elején egy ideig traktorosként dolgozott. 1952-ben került a MAFILM-hez mint társrendező.

 

Első játékfilmje, a Liliomfi 1954-ben kirobbanó siker, a kor legnézettebb filmjeinek egyike lett. A későbbiekben korszakhatárokat jelentő alkotások fűződnek a nevéhez, több filmjét is – Szerelem (1971): Macskajáték (1972) Egy erkölcsös éjszaka (1977) Egymásra nézve (1982) – jelölték Cannes-ban az Arany Pálma díjra. 1951-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, később docense, majd egyetemi tanára. 1991-ben a Demokratikus Charta szóvivője. Tagja a Széchenyi Akadémiának, a Magyar Művészeti Akadémiának és az Európai Filmakadémiának. Szerelem című filmjét 2001-ben minden idők legjobb 100 filmje közé választották. Alkotásait számos díjjal tüntették ki. Életműdíjat 1986-ban Figueira da Foz nemzetközi filmfesztiválján, 1994-ben a Magyar Filmszemle alkalmából és 2001-ben Karlovy Varyban kapott.

 

 makk karoly 01

 

„Szeretni kell” Makk Károly 90

2015. december 22. kedd 19:00-21:00; Fesztivál Színház

 

Közreműködők:

Szirtes Ági

Jordán Tamás

Szakcsi Lakatos Béla

valamint meglepetésvendégek

 

Alkotók:

Káel Csaba - rendező

Oláh-Fenyvesi Judit - dramaturg

Tenki Réka, Csányi Sándor - műsorvezető

 

További információk:

https://www.mupa.hu/program/szeretni-kell-2015-12-22_19-00-fesztivalszinhaz

https://www.facebook.com/events/1486198461683588/

 

 

 

süti beállítások módosítása