Néptánc és kortárstánc az AJDa estjén a Trafóban

Néptánc és kortárstánc találkozik az AJDa három produkciójában, melyeket december 21-én a Budapest Tánciskola egykori növendékei prezentálnak a Trafóban.

 

A tradicionális táncokat Farkas Zoltán Batyu tanította az alkotóknak, akik továbbfejlesztették és magukra formálták azokat. Két 2014-es és egy régebbi, 2007-es előadás kapott helyet az előadáscsokorban. Az egykori növendékek ma már saját útjukat járják.

 

 ajda haidau 2 besztofbuti-szelepcs nyiferenc 84

 

Farkas Zoltán Batyuról:


Farkas Zoltán Batyu neve táncos berkekben már-már fogalommá vált. Tagja volt az Állami Népi Együttesben új utakat kereső Párhuzam csoportnak, majd a legendás Kodály Kamara együttesnek. A kilencvenes évek óta a Muzsikás együttes állandó táncosa. Végigturnézta, végigtanította a világot.


Évek óta oktatja a tánciskola növendékeit is, akik a tőle tanult kelet-európai néptáncokat vegyítik kortárstánc szemléletükkel. Az egyes produkciókat a Budapest Tánciskola művészeti vezetője, Angelus Iván rendezte, szerkesztette egységes egésszé. A Budapest Tánciskolában évről évre koreografálási lehetőséget kapnak a diákok, így mire kikerülnek az intézményből, addigra már 10-20 produkciót is megalkotnak Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb nemzetközi viszonylatban a hazai kortárstánc: Hód Adrienn, Molnár Csaba vagy Bakó Tamás nagy sikernek örvend szerte Európában. Most az őket követő generáció munkáiba kóstolhat bele a közönség.

 

 

Röviden az előadásokról:


A tavaly bemutatott Gyönyerő Lábán Rudolf-díj jelöléssel is büszkélkedhet, amivel egy szintre helyezték az ország legnívósabb táncelőadásaival. „…a sokféle ellentmondás a Gyönyerő varázsos hatásának titka – hogy a néző is részese lesz annak, ahogyan a régi személyessé válik, a tradíció jelen idejűvé alakul - írta az előadásról Fuchs Lívia.


A szintén 2014-es Csángóbugi című produkciót Petrovics Sándor ötlete alapján készítették a táncosok. Az ötletgazda Ördöglakat című férfitáncával szintén maga mögött tudhat egy Lábán-díj nominációt. Táncosként fellépett a belga Léo Valére, a KET, a Kubilai Khan Investigations és mások darabjaiban, jelenleg az izraeli Vertigo Dance Company táncosa, de tanít a Budapest Tánciskolában is.


Petrovics Sándor nevéhez köthető az est harmadik előadása, a Haidau is. A triászból ez a legrégebbi kortárs- és néptáncokat ötvöző előadás: 2007-ben mutatták be. Az eredeti szereposztás most újabb táncosokkal egészült ki, így eddig nem látott formában látható a produkció.

 

 AJDA GYONYERO 2DSC 0500

 

AJDa - A Joint Dance Adventure from Hungary:

CSÁNGÓBUGI - HAIDAU - GYÖNYERŐ


A Budapest Tánciskola estje


2015.12.21.20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza


CSÁNGÓBUGI
Ötlet: PETROVICS Sándor
Alkotók és előadók/táncosok: DÖMÖTÖR Luca, DRAGOS Dániel, KANCSÓ Luca, LÉVAI Viola, PETROVICS Sándor
Szerkesztő, rendező: ANGELUS Iván

 

Gyönyerő
Előadók: Ábrányi Krisztina, Burus Tamás, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Kancsó Luca,

Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Oberfrank Réka, Vavra Júlia
Rendező: Angelus Iván
Táncok: Farkas Zoltán Batyu


Haidau
FARKAS Zoltán Batyu alapanyagainak felhasználásával készítették a táncosok:

BÓDI Alexandra, BUSA Balázs, CSUZI Márton, CSÁK Beatrix, DRÁVUCZ Petra, SZŰCS Dóra Ida

 

süti beállítások módosítása