Veszélybe került az újvidéki színházak működése

A meghatározott időre alkalmazott munkatársaknak december 31-én lejár a szerződésük, s mivel az újvidéki önkormányzat döntése értelmében a szerződésük nem hosszabbítható meg, a színházak munkája szinte lehetetlenné válik - számolt be a vajma.info.

 

„A létszámstop miatt alkalmazunk meghatározott időre felvett, illetve tiszteletdíjas munkatársakat. 43 dolgozónk közül nyolcnak meghatározott időre szól a munkaszerződése, köztük két színész, három hangmérnök, egy fénymester és egy díszlettervező. Nélkülük a színház nem működhet” - közölte Emilija Mrdaković, az újvidéki Ifjúsági Színház igazgatója.

 

Hozzátette, mivel az említett dolgozók között vannak a portások és a biztonsági emberek is, január elsején még arra sem lesz emberük, hogy őrizzék vagy bezárják az épületet.

 

ujvideki

 

Az Újvidéki Színház is hasonló helyzetben van, mondta Venczel Valentin igazgató. „Tiszteletdíjas munkatárs két színész, ezenkívül rendezők, hangmérnökök és kellékesek. E hét munkás nélkül mi nem tudunk működni” - szögezte le a direktor, majd hozzátette, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtott be emiatt a város illetékes művelődési és pénzügyi igazgatóságainál. Levelében kérte, készítsenek pontos kimutatást, és értesítsék arról, hogy hány dolgozója lesz a jövő évben a színháznak.

 

„2001-től 51 alkalmazottal dolgozunk, ebből 44 van állandó munkaviszonyban, mindeközben 35 százalékkal növeltük az előadások számát, vendégszerepléseink száma pedig 150 százalékkal bővült. A díjakat most nem is említeném” - mutatott rá Venczel.

 

A városi illetékesek még nem nyilatkoztak az újvidéki színházakban előállt helyzet kapcsán.

 

Forrás: vajma.info

 

süti beállítások módosítása