Lehetetlen Ascher Tamással és Kornis Mihállyal - Elérhetővé vált Vámos Miklós műsora

Vámos Miklós annak idején a Radnóti Színház színpadáról Lehetetlen címmel jelentkezett beszélgetős műsorral a Magyar Televízióban.

1994 decemberétől hetvenhárom adáson át a régimódi, ráérős történetmesélés hagyományait elevenítette fel.

 

 

"A Lehetetlen értelmiségi rétegműsorként indult, vasárnap este későn, fél tizenegykor. Ott olyan nagy nézettsége lett, hogy a tévé illetékes vezetői áttették péntek este kilencre. Itt már többmilliós nézőtábort nyert. A statisztikák szerint amerikai akciófilmeket is maga mögé utasított. Én sosem értettem, miért ennyire népszerű ez a voltaképpen nagyon egyszerű műsor, de mindig nagyon örültem neki. Persze, nem bántam volna, ha három-négymillióan olvassák a regényeimet, s csak nyolcvan-százezren nézik a Lehetetlen-t. De hát a világ úgy van berendezve, hogy egy tévéműsor közönsége mindig sokszorosa lesz egy könyv olvasóinak. Ebbe bele kell törődnünk"- írta a sorozat kapcsán Vámos Miklós, aki  1996-ban vendégei közt tudhatta Kornis Mihályt és Ascher Tamást is.

 

lehetetlen

 

A neves író és az elismert rendező egykor osztálytársak voltak a Színművészeti Főiskola rendező-osztályában. A velük készült epizódot, melynek középpontjában Kornis Mihály pályája áll, december 26-án a YouTube-on is elérhetővé tették.

 

 

"A főiskolán azt éreztük, hogy a rendezés egy pitiáner szakma, sokkal érdekesebb az, ami a mozikban megy - akkor jöttek a nagyszerű Bergman, Antonioni, Fellini filmek -, hogy a színház az mindig egy partikuláris, gyenge dolog marad, állandóan küzdeni az épp aktuális színészek rigolyáival, szóval eldöntöttük, hogy nem leszünk színházrendezők. (...) Mityu jellemes módon ragaszkodott ehhez az elhatározásához, én pedig áruló módon megadtam magam annak a helyzetnek, hogy hirtelen sikeres lettem a diplomamunkámmal, máig is egy kicsit szégyellem magam a Mityuval szemben" - fogalmaz a majd húsz évvel ezelőtt készült videóban Ascher Tamás.

 

 

süti beállítások módosítása