A magyar kultúra napja - Több napon át tartó programsorozat Pest megyében

Pest megye egyes településen több napon át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúrát.

Nagykőrösön kedden a Rácz József Galériában a Nagykőrösi Szövő Kaláka bemutatkozó kiállítása, szerdán a városi könyvtárban néprajzi könyvbemutató, csütörtökön zeneiskolai hangverseny várja a közönséget. Szombaton a Magyar Művészeti Akadémia kecskeméti Hagyomány elnevezésű konferenciájának folytatására kerül sor az Arany János iskola könyvtára és a városi könyvtár közös szervezésében Hagyomány-család-élő kézművesség címmel.


Budakalászon pénteken magyar animációs filmeket élvezhetnek a gyerekek és a felnőttek. Ugyancsak pénteken nyílik meg a budakalászi képzőművész kör és Simon Gyula kiállítása a művelődési házban, valamint hallható Bérczesi Róbert akusztikus koncertje.

 

Totek

 Kecskeméti Katona József Színház: Tóték (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)


Szintén több napon át ünneplik a magyar kultúrát Vecsésen, ahol a Bálint Ágnes Kulturális központ a helyszíne a rendezvényeknek. Keddtől látható A két Kiss Pista című színházi kiállítás, melyet Koltai Róbert színművész nyit meg, és ugyancsak az ő társaságában látható szerdán a Szamba című film.

 

Csütörtökön zenei találkozóra invitál Benkő László, Janicsák István, Varga Miklós, Jankai Béla és Pálmai Zoltán zenész, míg pénteken Görög Béla képzőművész kiállítására várják az érdeklődőket. A hét utolsó napján láthatja a közönség a Futrinkától a Bakterházig című darabot a Kisspista Színház és vendégei előadásában.


Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban népzenei és népköltészeti műsorral várják a látogatókat szerdán, csütörtökön pedig Himnusz-szavaló versenyt, versmondást tartanak a magyar kultúra napja alkalmából. A Barátság Kulturális Központ immár harmadik alkalommal meghirdetett szavalóversenyén felső tagozatos és középiskolás diákok vesznek részt. Pénteken a város ünnepi műsora mellett Örkény István Tóték című tragikomédiáját élvezhetik a nézők a Kecskeméti Katona József Színház tolmácsolásában.


Tápiószelén a művelődési házban pénteken irodalmi vetélkedő, illetve Takaró Mihály irodalomtörténész előadása irányítja rá a figyelmet Kölcsey Ferencre és korára, míg vasárnap Eperjes Károly színművész és Négyessy Katalin gordonkaművész zenés irodalmi összeállításával, valamint Jancsovicsné Bakosi Mária Szép magyar és hangulatos tájak című tárlatával ünnepel a település.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása