"Az alkotó ember semmilyen izmustól nem függ" - Alföldi Róbert válaszolt

A Mai Manó Házban nyílt kiállítás Alföldi Róbert fotógyűjteményéből. A rendezőt az Origo kérdezte.

 

Az Origo cikkéből:

 

Alföldi Róbert a kiállítás megnyitóján elárulta: Szilágyi Sándor Neoavantgard tendenciák a magyar fotóművészetben című kötete miatt kezdett el fotókat gyűjteni. Az interjúban elmondta, a könyv szabadsága, expresszivitása fogta meg. "Számomra az egész arról szól, hogy az alkotó, gondolkodó, teremtő ember semmilyen izmustól nem függ, semmilyen irányzat mellé nem kell odaállnia, semmilyen politikai elvárást nem kell figyelembe vennie, hanem szabadon kell működnie" - tette hozzá.


A kollekció nagy részét 1960-tól 1990-ig készült fotók teszik ki. "Ez a korszak egyrészt egy diktatúrában zajlott, másrészt nagyon közeli: nem volt olyan régen, és számomra nagyon is ismerős az az érzés, az az állapot, az a létezés, amit ezek a képek sugároznak. Talán ez volt az az időszak, amikor mindenkinek lehetősége volt analóg fényképezőgépet venni, és mindenki hozzáférhetett ehhez a műfajhoz. Sok olyan házibulira emlékszem a húszas éveimből, ahol nagyítógép volt a kádon" - mesélte a rendező.

 

Alfoldi

Fotó: borsonline.hu

 

"Biztosan lesznek, akik első látásra perverznek, durvának, ijesztőnek fogják nevezni a képeket, de ezeknek a fotóknak nem ez a lényege. Hanem az, hogy az alkotók minél őszintébben és minél inkább sallangmentesen tudjanak létezni, függetlenítve magukat attól, mit vár el tőlük a társadalom. Egy olyan társadalom, amelyik nagyon szeretné meghatározni, mit gondoljanak, és hogyan gondolkozzanak. Ezt értem az ártatlanságon. (...) Azt szoktam mondani: az egész anyag humanoid. Elképesztő land-art munkák, fantasztikus gyári tájak, remek szociofotók születtek ebben az időszakban, de az anyagom teljes egészében valahogy az embert ábrázolja, konkrét és átvitt értelemben is. Hiszen még a fantasztikus Stalter Györgytől is olyan képet választottam a 80-as évekbeli romafotóiból, ami szinte költőien mutat meg egy berettyóújfalui kanálgyári munkást. Nem igazán tudom megfogalmazni, milyen vezérlőelv alapján válogattam. Az a fontos, hogy bennem elindítsa mindazt, amiről most beszélgetünk. Hogy elinduljon a gyomromban valami, amikor először látok meg egy fotót" - mondta Alföldi Róbert.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása