Boomerang Baby - Fullajtár Andrea Dietrich-estje az Orfeumban

Egy legenda nyomába ered Fullajtár Andrea: Marlene Dietrich dalait, gondolatait idézi fel jazz-zenekarának kíséretével január 27-én az Orfeumban.

 

Ajánló az est elé:

 

Marlene Dietrich német színésznő dalaival, személyiségével nem csak a fronton harcoló katonákat, de az egész világot meghódította. 1930-ban amerikai filmsztár lett, és soha nem tért vissza Hitler Németországába. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott véleményét, és természetesen világhírű dalait tolmácsolja Fullajtár Andrea sok humorral, és egy háromfős jazz-zenekar kíséretével.

 

Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin' in Love Again, a Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind, és a kihagyhatatlan Lili Marleen.

 

 Boomerang Baby Fullajtar Andrea

 

Fullajtár Andrea az estről:

 

„Zöldi Gergő mondta sok évvel ezelőtt, hogy szerinte nekem Dietrich-dalokat kellene énekelnem. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mert egyrészt nem vagyok énekes-színésznő, ráadásul elég speciális hangom van. Amikor megszületett ez az ötlet, elkezdtem beleásni magam az életébe, és elképesztően magával ragadott, hogy mennyire bátor nő volt. Beszólt Hitlernek és Goebbelsnek, együtt utazott a frontra a katonákkal… Olyan dolgokat csinált, amit nagyon sok kollégája nem mert. Egy emberjogi aktivista és egy pacifista keveredett össze benne. Nyilván közben egy szörnyeteg volt, a magánélete szintén megér egy misét, de az nagyon tetszik benne, hogy ilyen karakánul ki mert állni dolgok mellett.


Dietrichnek két olyan irománya is megjelent angolul, amit Magyarországon még egyáltalán nem adtak ki. Az egyik az Éjszakai gondolatok, a másik, az izgalmasabb pedig a Dietrich ABC, amiben az ABC betűihez szavakat rendelt, és mindegyikhez írt pár mondatot. Rengeteg humor, emberismeret van benne. Novák Eszter rendezővel mindketten azt gondoltuk, hogy ez az, ami jól össze tudja kötni a dalokat, de lesz benne olyan is, ami csak rólam szól. Ez nem egy Dietrich-imitációs este lesz, hanem inkább arról fog szólni, amik Dietrich kapcsán eszembe jutnak, vagy ahogy én látom a világot. Az egész este úgy van megszerkesztve, hogy ő dalait adom elő, de nem őt utánzom – ez a lényeg.” (Fullajtár Andrea)

 

 

Részletek a Dietrich ABC-ből:


DIETRICH: Németül így hívják azt a fajta kulcsot, amely minden zárat kinyit. Nem csodakulcs. Csak tudni kell megcsinálni.
FÉRFI: Minden igazi férfi szeret enni. Az a férfi, aki piszkálja az ételt, általában problémás. És itt nem a gyomrára célzok.
NŐ: “Ha mindazt a bűnt, mit a nők elkövettek, Kötegbe szednénk, és alkotnánk egyet, A föld azt nem bírná el.” (J.K.Stephen)
– Mr. Stephen! Higgye el, nem akarták!
IGAZSÁGOSSÁG: Fanatikusa vagyok.
FRANCIAÁGY: Ellenzem.
HÁBORÚ: Aki nem járta meg, ne beszéljen róla.
OPTIMIZMUS: Legyünk optimisták. Sírni ráérünk később.

 

Alkotók:
Fullajtár Andrea
Gátos Iván (zenei vezető)
Gátos Bálint (basszusgitár)
Kaszás Péter (dob)
Zöldi Gergely (ötletgazda és fordító)
Papp János (jelmez)
Novák Eszter (rendező)

Kultkikötő Produkciós Iroda

 

süti beállítások módosítása