Tantermi előadás készült Zalaegerszegen

Január 27-én 15 órától látható a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház próbatermében a Peter című osztálytermi színházi nevelési előadás.

 

A zalaegerszegi színház ajánlója:

 

A huszonöt éves Peter nem találja a helyét a világban. Elköltözik a szüleitől. Jelenleg a bátyja lakásában tartózkodik. Átmenetileg. Amíg a testvére üzleti úton van New Yorkban. Úgy érzi, hogy pontosan erre van szüksége: egyedüllétre és egy kis időre. Kutatja az összefüggéseket, listákat ír arról, hogy mivel rendelkezik, mivel nem rendelkezik, milyen tárgyra van tulajdonképpen szüksége, miért volt annyira oda kiskorában, mik azok a dolgok, amelyek kiborítják. Megpróbál válaszokat keresni arra, hogy mi végre van a világon. Videóüzeneteket készít barátjának. Ezeken az üzeneteken keresztül ismerkedünk meg Peterrel, Peter családjával, „barátaival” és új kapcsolataival.

 

Peter hasonló kérdéseket feszeget, mint a Semmi Pierre Anthonja. Azonban a norvég egyetemista fiú a nyolcadikos hordószónok párjával ellentétben nem a tagadásba veti az energiáját, hanem keresi, kutatja a válaszokat. Erre a kutatásra vállalkozunk azokkal a diákokkal, akik kíváncsiak Peterre.

 

 peter2

 

A Peter egy 21. századi Pán Péter-történet. Felnőtt egy generáció (Y), amelynek rettenetesen bizonytalan a jövőképe, és felnövekvőben van egy másik (Z generáció), amelynek fiataljai pár éven belül hasonló helyzetben fogják találni magukat. Ezek az „Én generációk”.

 

Számos Y generációs fiatal ódzkodik a felnőttséggel együtt járó kötelességektől, a munkavállalástól, a felelősségvállalástól. Kerülik az elköteleződést, és a gyermeki örömeket részesítik előnyben. Ők a hunédzserek, akik inkább bennragadnak a mamahotel komfortos fogságában. Ez tipikus európai jelenség 2015-ben. Kapunyitási pánik, Pán Péter-szindróma. Kik tehetnek erről? A fiatalok? A szüleik? A fogyasztó- és élményközpontú jelenre koncentráló és egyben infantilizáló média- és reklámipar? Ezekről a kérdésekről szeretnénk a diákokkal közösen gondolkodni.

 

Az előadás néző- és játékterét iskolapadokból és székekből alakítják ki. A színházi előadást interaktív játékokkal szakítják meg, hogy az osztályközösséggel közösen gondolkodjanak azokról a kérdésekről, amelyeket a történet szereplője, Peter körüljár.


A programot kifejezetten egy osztály vagy egy iskolai kisközösség számára ajánlják (korosztály: 14-19 év). Egy alkalommal egy osztály vagy egy kisközösség (20-36 fő) tud részt venni az előadáson. 30 iskolatárs még nem feltétlenül jelent közösséget, fontos, hogy a fiatalok ismerjék egymást, hogy egy csoporthoz tartozzanak (pl.: színjátszó csoport, sportcsapat stb.), hiszen elengedhetetlen, hogy a közös játék számukra biztonságos keretek között valósuljon meg.


peter

 

 

PETER

Ajánlott korosztály: 14-19 év

Kiindulási pontként szolgáló regények: Erlend Loe Naiv.Szuper.
Roger Kurland Játszótér és J. M. Barrie Pan Peter a Kensington Parkban; Peter Pan és Wendy


A szövegkönyvet a regények felhasználásával írta: Madák Zsuzsanna

 

Peter szerepében: Mihály Péter

 

Színházi nevelési konzulensek: Cziboly Ádám, Bethlenfalvy Ádám
Rendezőasszisztens: Pete Zsuzsanna
Rendező, foglalkozásvezető: Madák Zsuzsanna


Bemutató: 2016. január 27. 15 óra, Próbaterem
HEVESI SÁNDOR SZÍNHÁZ, Zalaegerszeg

 

süti beállítások módosítása