Marosvásárhelyi vendégjáték Sopronban

Moliére A nők iskolája című vígjátékát tekinthetik meg a nézők február 12-én (pénteken) este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban. A marosvásárhelyi Spectrum Színház vendégjátékát Török Viola rendezte.

 

nok iskolaja2

 

Molière a vígjátékaival egyszerre tanít és nevettet. "A nők iskolája klasszikus komédia, sziporkázóan szellemes és örök kérdésekkel – például a boldogság iránti vággyal – foglalkozik. Ugyanakkor magunkat is felfedezhetjük a darabban és előadásban, a mű az emberi értékek mellett az emberi gyarlóságokat is bemutatja. Molière saját félelmét vitte a színpadra (ő is játszotta a főszerepet), attól félt, hogy nem találja meg az igazi boldogságot. Végül rájött, hogy a szerelmet nem lehet irányítani, el kell fogadni, hogy az a saját törvényeit írja" - nyilatkozta a marosvásárhelyi sajtónak a premierjük előtt Török Viola rendező, aki hozzáfűzte: a mű bemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében és főszereplésével. A darab hatalmas sikert aratott, és ez meghatározta az akkor még ismeretlen drámaíró további sorsát.


A vásárhelyi előadást Heltai Jenő fordítása alapján, régies, verseléses nyelvezettel vitték színre. Az előadás zenéje a régizenét, a népzenét, a flamencót, illetve a mai muzsikát – rockot, dzsesszt – ötvözi. A Spectrum Színház előadásában Szélyes Ferenc, Nagy Beáta, Kinda Szilárd, Kovács Károly, Szász Anna, Kárp György és Székely-Szabó Zoltán lép színpadra. A zene Kelemen László, a jelmez Takács Tímea munkája. A koreográfus Tőkés Imola. A fény és hang Incze Róbert nevéhez fűződik. A díszlettervező és rendező Török Viola.

 

süti beállítások módosítása