Szarajevóban rendezett Urbán András

A Kossuth-díjas Végel László író esszéiből rendezett színházi előadást a vajdasági Urbán András Szarajevóban, amelyet vasárnap mutatnak be.

A What is Europe? (Mi Európa?) című darab a Balkánon élő ember tapasztalatairól, identitásáról, ugyanakkor az európaiság filozófiai és politikai összeütközéseiről szól. A mű egyaránt foglalkozik azzal, hogy milyen identitása van azoknak az embereknek, akik földrajzilag, történelmileg és kulturálisan ugyan Európához tartoznak, a politika szempontjából viszont valahogy kívül esnek azon, illetve a "jugónosztalgia" jelensége is erőteljesen megjelenik a vendégmunkásokról is szóló történeten keresztül.

 

urban


Urbán András a szarajevói sajtótájékoztatón elmondta, hogy az előadás címét Végel László Mi Jugoszlávia? című esszéje ihlette. Elgondolkodott azon, hogy a volt Jugoszlávia az újabb generációk számára inkább a szülők, az előző generáció története, nincs már valós közük az egykori, hat tagköztársaságból álló államhoz, a Jugoszlávia szó mégis képes olyan hullámokat gerjeszteni, amelyek a jelenkori kapcsolatokat is meghatározzák. A klix.ba szarajevói hírportál beszámolója szerint Urbán kiemelte: az itt élők készek bírálni Európát, de sokkal kevésbé figyelnek azokra a dolgokra, amelyek körülveszik őket.


Az MTI tudósítójának Urbán András azt hangsúlyozta, hogy a Végel László esszéiben kisebbségi momentumként megjelenő részeket az előadás készítése során az európaisághoz való alapvető hozzáállásnak tekintették, "mint a hontalanság egy alsó nézőpontját". A rendező arról is beszélt, hogy Végel László neve ismert a volt Jugoszlávia területén, így a boszniai színházi életben is. Drámáit ismert rendezők állították színpadra az utóbbi évtizedekben, Szarajevóban például a kilencvenes évek elején mutatták be a Médeia tükre című monodrámáját.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása