„Visszautasíthatatlan feladatnak tűnt a felkérés” – Keszég László válaszolt

„Visszautasíthatatlan felkérésnek tűnt egykori tanárom, Spiró György ajánlata a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői posztjára” – mondta a Magyar Időknek Keszég László. Lapszemle.

Művészeti főtanácsadónak kérte fel Spiró Györgyöt a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor. Az író azzal az egy feltétellel vállalta a feladatot, ha Keszég Lászlót nevezik ki főrendezőnek. „Szakmai kapcsolatunk a főiskoláig nyúlik vissza: a színész és a rendező szakon is tanárom volt Spiró György, majd a Bárka Színházban rendeztem egy előadását, játszottam egy Vörösmarty-átiratában a Nemzeti Színházban, illetve a Szilveszter című Hamvas Béla-átiratát is rendeztem. Szóval visszautasíthatatlan feladatnak tűnt a felkérés” – mondta Keszég László.

 

keszeg-laszlo

Fotó: Bujdos Tibor, boon.hu


A rendező elárulta, olyan színházra gondolnak, amely nem ódzkodik mindenféle műfajjal kapcsolatba kerülni, miközben a fő szempontnak a minőségnek kell maradnia. Hozzátette, azért is érez Spiróval szellemi közösséget, mert olyasféle műhelyben gondolkodnak, mint a kaposvári színház volt egykor, amelyben mindketten részt vettek. 

Keszég László szerint a független szféra belépő a színházi rendszerbe. „Lehet, hogy azért mondom ezt, mert én a kísérletező színházból jövök. „Kora gyermekkorom” óta zavar a bigottság, az új lehetőségek keresése izgat. Azt gondolom, egy kőszínháznak az ilyenfajta törekvések vérfrissítést adhatnak. Közben nem szabad megfeledkezni arról, hogy Szegeden működik a vidék legnagyobb független színházi műhelye” – hangsúlyozta.

Keszég László, akit ősszel a Magyar Színházi Társaság élére is kineveztek, a Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatban elmondta, nem kéne központilag irányítani, milyen legyen a fesztivál. „Ezen azt értem, hogy ne féljen a közvélemény és a szakma a válogató személy szubjektív válogatásától, vagy amikor arról beszélünk, hogy a vidékiek jelenlétét erősíteni kell, az csak úgy elfogadható, ha az tisztán szakmai kérdés marad, ha az adott évadban van annyi értékelhető, professzio­nális, egy szakmai grémium által elfogadott, értékelt előadás, akkor jöjjenek, de még mennyire, ám nem gondolom, hogy ebben az esetben alkalmazni kellene a pozitív diszkrimináció elvét. Én azt is elhiszem, hogy korábban túlzott volt Budapest képviselete a fesztiválon, de egyik műgerjesztés sem jó. Hosszú távon működtethető, autonóm seregszemléről kéne szóljon a POSZT, és erősen szakmai, az ország legfontosabb színházi mustrája kell maradjon” – szögezte le. 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása