A FESZ is csatlakozik a pedagógustüntetéshez - Haladéktalan intézkedéseket kérnek

A Független Előadó-művészeti Szövetség üdvözli, hogy Emberi Erőforrások Minisztériuma három nappal a törvényben meghatározott határidő előtt közzétette a minősítéssel nem rendelkező színházak és táncegyüttesek 2016. évi működési támogatására vonatkozó pályázati kiírást.

 

A FESZ közleménye:

 

A minisztériummal folytatott őszi egyeztetések során ugyan az derült ki, hogy közös célunk, hogy mielőbb – lehetőség szerint 2015-ben – megjelenjen a felhívás, s így a támogatott szervezetek már 2016 májusában hozzájuthassanak az éves támogatásukhoz, de amikor az új év elkezdődött, s a kiírás a konkrét, a többszöri tárgyalások során elhangzott ígéret ellenére mégsem jelent meg, a kultúráért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatta az érdekképviseleti szervezeteket, hogy keveselve a teljes pályázat keretösszegét, Hoppál Péter államtitkár úr a Nemzetgazdasági Minisztériummal tárgyal és személyesen követ el mindent azért, hogy – szemben az elmúlt évekkel – idén a teljes független szféra, a nemzetiségi és a szabadtéri színházak támogatása szabad szemmel is látható mértékű legyen.  (Vö. Markó Iván társulatának elhíresült 150 millió forint összegű, rendkívüli kiegészítő támogatásához képest a teljes táncművészeti terület működési keretösszege idén 166 millió forint, amelyet körülbelül 25 társulat között osztanak fel.)

 

A február 12-én  megjelent kiírás keretszámai alapján Hoppál úr tárgyalásai mérsékelt sikerrel jártak.

 

feszfesz

 

Eredményei, hogy a működési támogatás keretösszege 40 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi évben, a nyertes pályázók pedig várhatóan csak augusztus-szeptember körül juthatnak hozzá a támogatáshoz, így ismét fejleszthetik azt a készségüket, hogy fél évig a semmiből működjenek, ellenben teljesítsék a pályázatban előírt szakmai és pénzügyi feltételeket. A legnagyobb vesztesek azok, akiknek a munkája nem a jegybevétel nagyságával mérhető, hanem társadalmi szerepvállalásuk eredményeivel.

 

Figyelemreméltó az is, hogy a táncművészet mellett éppen azoknak a szervezeteknek a támogatási keretösszege csökkent húszmillió forinttal, amelyeket a teljes színházi, táncszínházi szakma érdekében meg kellene erősíteni, így a befogadó színházaké, a produkciós házaké és az ernyőszervezeteké – vagyis azoké a szervezeteké, amelyek inkubátorként működhetnek a pályakezdők és a külön céget működtetni nem szándékozó alkotók számára. E kategória kiemelt fontosságát a FESZ elnöksége az államtitkársággal folytatott többhavi egyeztetés során minden alkalommal részletesen indokolta, s a tárgyalópartnerek reakciójából úgy tűnt, ők is megértették ezt a szempontot. A kiírás ennek az ellenkezőjét tanúsítja.

 

Hoppál államtitkár úr erőfeszítéseit köszönjük, de mert a probléma láthatóan meghaladja a kulturális államtitkár kompetenciáját, Balog Zoltán miniszter urat szólítjuk meg, és kérjük, hogy haladéktalanul intézkedjen a támogatási keretösszeg felemelése érdekében.

 

A 100-nál több előadó-művészeti szervezet támogatására meghatározott keretösszeg 2016-ban 1,027 milliárd forint. A szervezetenként legalább 3, legfeljebb 50 milliós támogatási összeg a már amúgy is megtizedelt pályázók körülbelül harmadának támogatását teszi lehetővé.

 

A kormányzat e szervezeteket érintő kulturális politikája 2010 óta a lassú kivéreztetés módszerére épül, és a legkisebb mértékben sem számol azzal, hogy több évtizedes művészeti munkát tesz tönkre és szinte teljesen ellehetetleníti a pályakezdők számára a belépést, a működő alkotócsoportok, szervezetek számára fejlődését, a továbblépést. A támogatási rendszerben lényeges tartalmi változások nem történnek: a támogatási keretek folyamatosan csökkennek, az adminisztratív kötelezettségek egyre gyarapodnak, míg a döntéshozókban nincs igény a valós támogatási szükségletek felismerésére, hatékony támogatási konstrukciók kidolgozására.

 

Hogy a politikusok is értsék, az összeg, ami hiányzik, töredéke egy fedett sportlétesítmény (lánynevén: stadion) árának.

 

Olvassuk a költségvetési törvényt, NEM hisszük el, hogy nincs pénz.

 

Ismerjük a Kormány ad hoc támogatási döntéseit, NEM hisszük el, hogy nincs pénz.

 

A FESZ elnöksége javasolja a tagszervezetei képviselőinek, művészeknek és a háttérben dolgozó művészeti szakembereknek, hogy mint a kormányzat által évek óta semmibe vett szakmai közösség tagjai, csatlakozzanak a mai napra szervezett pedagógustüntetéshez.

 

A FESZ elnöksége:

Kovács Zita

Lengyel Anna

Nagy Zoltán

 

 

 

süti beállítások módosítása