Amerikai bölény - Sebestyén Aba a Tháliában rendez

Március 5-én mutatják be David Mamet Amerikai bölény című darabját Sebestyén Aba rendezésében, Csányi Sándor, Szervét Tibor és Mózes András előadásában a budapesti Thália Színházban.

    

A történetben szereplő Don (Szervét Tibor) egy ócskásüzlet tulajdonosa, aki ősrégi bölényes ötcentesét segédjével (Mózes András) akarja visszalopatni. Ekkor bukkan föl Prof, a régi barát (Csányi Sándor).


boleny

    

A darab örökérvényű értékekről, érzésekről - szeretetről, hűségről, barátságról, bizalomról - szól, amelyeket a szerző értékhiányos közegbe helyez - mondta el Sebestyén Aba a darabot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.
    

Hozzátette: a szereplők heroikus módon szeretnének tiszták, igaz emberek lenni, és ebből a heroikus küzdelemből származik a darab komikuma. A történet olyan társadalmat mutat be, ahol az elvek megmaradnak elvi szinten, és ahol a figurák nagyon szeretnének valamilyenné válni.
    

A címben szereplő bölényről elmondta, hogy az amerikai bölény egy veszélyeztetett faj, amelyet az indiánok egykor szentként tiszteltek, a múlt századok alatt azonban szinte teljesen kiirtottak, ma pedig rezervátumokban őrzik őket. Véleménye szerint a "bölénység" egyenlő mindazokkal az értékekkel, amelyekről Mamet beszél. A tisztesség, a becsület, a bizalom, a hűség és a barátság lassan veszélybe kerülnek a társadalmunkban, hiszen mindent elnyom a mindenáron való érvényesülni akarás és a profitszerzés hajszája - tette hozzá.
    

Csányi Sándor a darab karaktereit elragadóan vicces, szeretnivaló kóklerekként jellemezte, kis egerekként, akik elefántnak képzelik magukat. Mint mondta, ez a szatírának is tekinthető történet akár a mai Magyarországon is játszódhatna.
    

Szervét Tibor szerint a szereplők igazi csibészek, akik azonban egymásra támaszkodnak és szeretik egymást, emellett nagy belső küzdelem is zajlik a háromszögön belül. Bobby szerepéről Mózes András azt mondta: a fiút az vezérli, hogy megfeleljen Don elvárásainak és boldoggá tegye őt. 
    

David Mamet darabja, az Amerikai bölény 1975-ös chicagói premierje óta a Broadwaytól a West Endig gyakorlatilag az egész világot meghódította, 1996-ban Dustin Hoffman főszereplésével filmre is vitték.

 

süti beállítások módosítása