"Ez egy nehéz műfaj" - Villáminterjú a Humorfesztivál szervezőjével

A Thália Színházban február utolsó hete garantáltan a móka és a kacagás jegyében telik. E hónap 24-én indul ugyanis a IV. Thália Humorfesztivál, ahol az öt nap alatt tíz előadást láthatnak majd az érdeklődők. A Nagymező úti teátrum fesztiváligazgatójával beszélgettünk az immár hagyományos seregszemléről.

2012 óta szervezed a Thália Színház három tematikus fesztiválját: a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, a Vidéki Színházak Fesztiválját és a Humorfesztivált. Ez utóbbi programsorozat 2013-ban debütált. Annak idején hogyan jött a fesztivál ötlete?

 

Amikor az egykori kabarészínház, a Mikroszkóp Színpad 2012-ben a Thália Színházhoz került, és új nevet kapott, a Mikroszínpad művészeti vezetője, Litkai Gergely vetette fel a Humorfesztivál  ötletét. Egyrészt szerette volna továbbvinni a humor-vonalat az új játszóhelyként hozzánk került színpadon, másrészt fontosnak tartotta, hogy a humornak legyen egy olyan fővárosi seregszemléje, ahol a műfaj szakmailag is megmérettetik, és ahol a szakma képviselői – színházi szakemberek, humoristák – évente egyszer összegyűlhetnek, a versenyprogramba beválogatott előadásokon keresztül képet kaphatnak arról, hogy milyen produkciók születnek Magyarországon ebben a műfajban. Nem utolsósorban pedig szeretett volna létrehozni egy olyan fórumot, ahol az érintettek megoszthatják egymással a gondolataikat, tapasztalataikat.  

 

Lantos Aniko

 

Idén már negyedik alkalommal veszi át a főszerepet a nevetés Tháliában. A Humorfesztivál beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

 

Bár megvallom őszintén, hogy a három fesztivál közül ezt a programot a legnehezebb összerakni, hiszen az igazán minőségi szórakoztatás szerintem nagyon nehéz műfaj, nagy örömömre már az első évben jó visszhangja volt a seregszemlének, a szakma pozitívan fogadta a kezdeményezést, és elismerte a létjogosultságát. A közönség is kifejezetten szereti, számon tartja, és várja a soron következő programsorozatot. Vannak évről-évre visszajáró nézőink, ami egyrészt megerősíti/alátámasztja az örök igazságot, miszerint a humor, a nevetés életünk szerves (és fontos) része, másrészt azt mutatja, hogy valóban nagy az igény a színvonalas szórakoztatásra.

 

Az előző évekhez hasonlóan idén is jó néhány vidéki teátrum képviselteti magát a seregszemlén...

 

Valóban, fesztiváligazgatóként az egyik legfőbb célom, hogy megteremtsem annak lehetőségét, hogy ország kiemelkedő színházainak alkotói és művészei bemutatkozhassanak a budapesti közönségnek. Idén a Thália Színház saját előadása mellett a győri, kaposvári, nyíregyházi, és a miskolci nagyszínházak és a váci Dunakanyar Színház látható. Budapestről a Pinceszínház, a Jurányi, a Dumaszínház és a Momentán Társulat vendégjátékát láthatja a közönség. A fesztivál alatt három helyszínen zajlanak az események a humor jegyében: a Nagyszínpadon, a Mikroszínpadon és Arizona Stúdióban összesen tíz előadás várja az érdeklődőket.

 

A választék rendkívül színes: bohózat, vígjáték, interaktív impróshow, (romantikus) komédia, szatíra, szkeccsparádé is szerepel a repertoáron.

 

Kétségkívül a Humorfesztivál egyik erőssége a sokszínűsége: tehát a stand-upos önálló esttől kezdve az interaktív improvizációs színházon át a klasszikus bohózatig sokféle előadás szerepel a programban. A fesztivál legfőbb célja, hogy a magas színvonalú produkciókkal maximálisan kiszolgálja a közönségét igényét, én személy szerint pedig mindent megteszek azért, hogy minél többen megnézzék az előadásainkat. Fontos, hogy jó érzéssel jöjjön a színész is, és azt lássa, hogy az adott estén zsúfolásig megtelt a nézőtér. A közönség érdeklődése és szeretete borzasztóan inspirálja a művészeket.

 

Kérdezett: Szűcs Anikó

 

 

 

süti beállítások módosítása