"Kinyílt a világ" - Villáminterjú Hegedűs Barbarával

A Vígszínház mellett a Trafóban három aktuálisan futó előadásban is játszik Hegedűs Barbara. A színésznőt a Trafó blogja kérdezte.

 

Trafó blog: Nem érezted mostanában, hogy sok az egyszerre futó előadásokból?

 

Hegedűs Barbara: Nem, sőt. Szeretem mind a hármat és a Trafóban jó dolgozni. Örülnék, ha még többször mehetnének a darabok.

 

A Két nő egy véletlen kapcsán indult, pontosan hogyan?

 

Kárpáti Péterrel a Bánkitó Fesztiválon futottunk össze, én éppen Rozival voltam (Székely Rozália – bn). Mindketten ismertük őt, én korábban dolgoztam is Péterrel a Színházi jammelésen – ezek egyszeri, improvizációs előadások. A Bánkitón Péter kiszúrta, hogy Rozival külsőre mennyire hasonlítunk, miközben belül persze tök mások vagyunk. Ez megtetszett neki, és később odajött, nincs-e kedvünk olyan darabban játszani, amiben testvérek lennénk. Mondtuk, hogy persze, csináljuk. Más utakon bekerült még Gyombolai Gábor, Julia Jakubowska, Téri Gáspár. Péter hozott össze mindenkit. Az előadás végül improvizált jelenetekből állt össze, a lényeg a fiatal nők helyzetének tematikája lett, amit Zsigó Anna dramaturg hozott be. Nem akartunk semmilyen nagy állítást tenni, nem lett belőle feminista kiáltvány. Két testvér életéből látunk kis szeleteket, akik éppen más-más irányba haladnak.
image

 

 Barbi

Fotó: Trafó blog

 

Az Oroszlánt egy éve mutattátok be. Milyen reakciókkal találkoztál időközben?

 

Vegyesekkel. Voltak, akik azt mondták, életük egyik legjobb előadásán voltak, vagy az elmúlt évek egyik legjobbján – szerintem ők rá tudtak hangolódni a dologra, megérezték a témát. Mindenki volt már magányos. Mások azt mondták, az előadás direkt úgy épül fel, hogy a néző kellemetlenül érezze magát. Szerintem ez nem volt célja Ádámnak (Fekete Ádám rendező). A szereplőmmel sokan azonosulhatnak. Ha nem is konkrétan abban a formában, ahogyan vele történik, de sokunkkal megtörténhetett ugyanez a helyzet (Barbara karaktere randira megy, de a srác felülteti - bn). Kapcsolatot, szerelmet keres, és talán csak belelátja a másikba azt, amire vágyik, ezért csalódnia kell. Váratlan lesz, hogy a srác nem jön el a találkozóra, de abból a karakterből, amit Kornél (Laboda Kornél - bn) hoz, sejteni lehet, hogy nem kóser a helyzet. Mindkét szereplő szeretne igazi emberi kapcsolatban lenni, keresik a valódi kapcsolódást, de kettejük közt ez nem jöhet létre. Ez olyan dolog, amivel bárki bármikor azonosulhat, kivéve azt a néhány extra szerencsés embert, akik trauma nélkül jutnak el idáig – bár nem hiszem, hogy sokan lennének így (nevet).

 

Eltelt egy év a bemutató óta. Benned változott valami?

 

Minden, én épp ellenkező irányba mentem, mint a darab fő vonulata. Mikor próbáltunk és bemutattuk, a magánéletemben is jobban benne voltam a magányos életérzésben. Mostanában inkább virágzom, kinyílt a világ, csomó új barát vesz körbe. Ezért is más most játszani, de azt gondolom, ezek a helyzetek mindig átélhetőek. Egy barátom, miután látta a darabot, azt mondta, túl laza vagyok a karakteremhez. Ő most ilyennek ismer engem, és lehet, hogy éppen igaza van, de bennem vannak a korábbi tapasztalataim is.

 

 

A Trafó blogja itt található.

 

süti beállítások módosítása