Jíri Menzel: "Csak Bán János volt igazán természetes"

A rendező szerint a filmtörténetben a gyerekek és az állatok mellett csak Bán János volt igazán természetes. Jíri Menzelt a nol.hu kérdezte.

 

A nol.hu cikkéből:


"Mindenki tudja: a film lényege, hogy milyen személyiségek vannak a vásznon. Addig vagyok én zseniális rendező, míg jó szereplőket választok. A többi csupán vatta. Bán János nagyon karizmatikus színész és egy igazán tiszta lelkű ember. Többször ­meggyőződtem arról, hogy nem nagyon illik ő közénk, erre a bolygóra ezzel a tisztasággal. Nem kell eljátszania azt, hogy természetes – ez egyébként óriási adomány. A filmtörténetben eddig csak a gyerekek és az állatok tudtak természetesen viselkedni a kamera előtt. Na meg János. Pontosan tudtam, hogy egy szinte süketnéma, de jó embert csak ő tudna tökéletesen eljátszani. Egy különös fogsort is hozott magával. Mesélte, hogy amikor utazott, Prágában rámosolygott a villamoson a lányokra, és mindenki megrettent tőle" - mesélte Jíri Menzel Az én kis falum című filmmel kapcsolatban.

 

Az 1985-ben bemutatott alkotásról megjegyezte, pontosan tudták, mi az, ami még pont átmegy a rostán. "Ugyanakkor a filmgyárnak is voltak erre specializált megfigyelői. Elképesztő megjegyzéseket tettek. Olyanokat mondtak, amire csak a hivatalnokok képesek. A maguk módján még humorosak is voltak. Például, amikor a teher­autót meghoztuk a forgatásra, kiderült, hogy ők is épp olyan járművet használtak, és ez az egybeesés sértette őket. Így egy másik típust kellett keresnünk" - tette hozzá.

 

Menzel

Fotó: lidovky.cz


Arra a kérdésre, csalódott-e, hogy végül nem kapta meg az Oscar-díjat Az én kis falumért, a rendező így felelt: "Egyszer meghívott egy hollywoodi rendező barátom az egyik forgatására. Neki akkor két jelölése volt, és mindenki tisztában volt vele, hogy ez is milyen nagy eredmény, hiszen az öt jelöltet is több mint száz film közül választották ki. Ennek ellenére nagyon drukkolok Nemes Jeles Lászlónak, hogy sikerüljön nyernie. Akkor is, ha amúgy én nem tartom túl fontosnak a díjakat. Sosem tudhatja az ember, miért is kapja. Tudja, egy kedves kolléga – nevet ne is kérdezzen, úgysem árulom el – fogalmazta meg ezt tökéletesen: Jíri Menzel a női seggen való pecsételésért kapott Oscar-díjat."


Menzel színházrendező szakra jelentkezett, ahová nem vették fel, sőt eltanácsolták. "Nem győzöm hangsúlyozni, hogy egész életemben nagyon szerencsés ember voltam. Tulajdonképpen mázlistának is tartom magam, mivel sokkal magasabb volt a filmszakon az oktatás színvonala, mint a színházin, ahol hemzsegtek a kommunista tanárok. A mozgóképes tanszéken több olyan ember is tanított, akitől konkrétan tanulni lehetett valamit. Aztán később úgyis rendezhettem színházat, azt már senki sem tudta megtiltani" - mondta a cseh művész.

 

"Václav Neckár alakította az én alteregómat a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Pacsirták cérnaszálon című filmemben. De ilyen volt Bán János az Én kis falumban vagy Gennagyij Nazarov, az Ivan Csonkin közlegény élete és különleges ­kalandjainak a címszereplője, illetve Ivan Barnev, az Őfelsége pincére voltam bolgár főszereplője. Ezek a karakterek nagyon sokat elmondanak arról, hogy milyen ember vagyok valójában" - mondta Jíri Menzel.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása