„Elszemélytelenednek az emberi kapcsolataink” - Villáminterjú Sebestyén Abával

Az Amerikai bölény című dráma a hetvenes évek Chicagójának sötét zugaiba kalauzolja a nézőt, mégis a darab rendezője szerint a történet egyik erőssége az időszerűsége. A Thália Színház új bemutatója kapcsán Sebestyén Abát kérdezte Szűcs Anikó.

 

boleny

 

Ajánló a darab elé:

 

Az ócskásüzlet sokat látott tulajdonosa, Donny szagot fog: az ősrégi, bölényes ötcentes, amin olcsón túladott, egy vagyont is érhet. Elhatározza, hogy visszalopatja segédjével, a kis Bobbyval. Ekkor felbukkan Prof, a régi barát, hogy elhalássza a balhét -- de Chicago sötét zugaiban a legkisebb stikli is könyörtelen véget érhet.

 

Az amerikai David Mamet humorral és mély emberismerettel szól bizalomról és önzésről, szeretetről és árulásról. A darab először látható budapesti színpadon, Szervét Tibor és Csányi Sándor főszereplésével.

 

 Amerikai boleny

Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

 

Villáminterjú Sebestyén Aba rendezővel:


Az Amerikai bölény az elmúlt negyven évben meghódította a világot, de budapesti színpadon most először látható. Ráadásul a te szempontodból van még egy különlegessége a március 5-ei bemutatónak.
Első alkalommal rendezek darabot a Thália Színházban, ráadásul egy nagyszínpadi előadást viszek színre, úgyhogy kihívásból jut bőven, de borzasztóan élvezem a munkát. Nagyon szeretem a történetet, és nagyon aktuálisnak tartom. Rendkívül izgalmas a szöveg, rengeteg titkot rejt, pontosabban rejtett, ezért az első perctől kezdve nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy alaposan kielemezzük, és megfejtsük a szereplők belső motivációit. Ennek szellemében hosszú és termékeny vitákat folytattunk az olvasó- és értelmező próbákon, de úgy érzem, mindenképpen megérte a szokásosnál több időt szánni az elemzésre, és a mélységek feltárására.


Az 1975-ban keletkezett dráma Chicago sötét zugaiba kalauzolja a nézőt, mégis az időszerűséget emelted ki a darab egyik erősségeként.
Ez a negyven évvel ezelőtt bemutatott színmű olyan örök érvényű emberi eszmékről, érzésekről szól, mint a szeretet, a hűség, a barátság, a bizalom. A darab külön érdekessége, hogy egy olyan társadalmi réteg berkein belül – a társadalom perifériájára szorult bűnözők, hamiskártyások, munkanélküliek, munkakerülők világában – beszél ezekről az örök érvényű, nemes érzésekről, ahol teljes az értékhiány. Ebből a kettősségből fakad a szöveg érdekessége és rendkívüli izgalmassága, valamint a történet humora, drámaisága, tragikomikus volta és abszurditása is. Mamet drámájában rendkívül érdekes, izgalmas emberek vergődnek az életben maradásért, aminek a feltétele a pénzszerzés, és pontosan a profitért folytatott harc kerül szembe a barátsággal, hűséggel és az említett örök érvényű értékekkel. A történet egy olyan társadalmat mutat be, ahol az elvek meg is maradnak elvi szinten, és ahol a figurák nagyon szeretnének valamilyenné válni: ettől szép, ettől komikus és ettől szívfacsaróan drámai is ez a darab.

 

 Sebestyen Aba


Számodra mit jelent a címben szereplő bölény?
Az amerikai bölény egy, a XX. század elejére végveszélybe került állat, amelyet az indiánok egykor szentként tiszteltek, a múlt századok alatt azonban szinte teljesen kiirtottak, ma pedig rezervátumokban őrzik őket. A bölénység képviseli számomra mindazokat az értékeket, amelyekről Mamet beszél: a tisztességet, a becsületet, a bizalmat, a hűséget, a barátságot, amelyek – a bölényekhez hasonlóan – lassan veszélybe kerülnek a társadalmunkban. A szóban forgó értékeket mi magunk rakjuk félre és száműzzük a saját kis rezervátumunkba. Sőt, a mindenáron való érvényesülni akarás hajszájában mindehhez filozófiát is gyártunk Mondván, másképp nem lehet élni, mert profit nélkül nincs élet, tehát meg is indokoljuk, hogy miért ezt tartjuk az egyetlen járható útnak. Mindeközben elszemélytelenednek, elkopnak, eldurvulnak az emberi kapcsolataink, és legyünk őszinték, ez nem feltétlenül csak a társadalom perifériáján élő emberekre igaz, hanem a felső tízezerre is legalább ennyire érvényes. Fontosabb a pénzszerzés, a profit hajszolása, az érvényesülés, mint a családunk. Sokkal több időt fordítunk a munkánkra, mint a szeretteinkre, a hozzánk legközelebb állókra.


Kinek ajánlanád a darabot?
Tizennégy éven felül mindenkinek, hiszen a darab egy sor fontos kérdésre keresi a választ, miközben a társadalom egészét érintő problémákat vet fel, mintegy tükröt tartva elénk. Mit jelentenek és mennyire fontosak számunkra az örök érvényű emberi értékek? Hányadán áll az etikai és erkölcsi értékrendszerünk? Hogyan „igazoljuk le”, magyarázzuk meg a mindennapi kis gyarlóságainkat a lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében? Ezek a kérdések és témák szintén örök érvényűek, soha nem veszítenek az aktualitásukból, ezért is kell beszélni róluk.


Kérdezett: Szűcs Anikó

 

süti beállítások módosítása