Kettős:játék a Kolibriben - Így készülnek a színészek

Új ifjúsági előadás készül a KolibribenTasnádi István és Jeli Viktória kettős: játék című darabjából, Vidovszky György rendezésében. A főszereplőik, Nizsai Dániel és Fehér Dániel, a Kolibri színészei illetve a vendégművészeik, Császár Réka színésznő és Bartos Ágnes, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola növendéke mesélt szerepéről Vajdai Veronikának.

 

3E3A1400

Fotók: Mestyán Marcell

 A készülő darabról:

 

A kettős:játék, ahogy a cím is sugallja, voltaképpen két történet, két fiatalé, egy magyar lányé és egy külföldi fiúé, akik egy M.M.O.R.P.G. online szerepjáték oldalon ismerkednek meg, és csak az interneten tartják egymással a kapcsolatot. A játéknak megfelelően mindketten létrehoznak maguknak egy virtuális karaktert, egy avatárt, és a virtuális térben a sajátjuk helyett az avatár személyiségükkel léteznek. Tünde, a darab siket főszereplője az internetes játékban Arwenként találkozik Aragornnal, a menekült fiú, Hárun avatárjával. Sokáig nem tudják a másikról, ki ő igazából, és mik a valós körülményei, ennek ellenére – vagy épp ezért – egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

 

A szerepjáték kettősségéből adódik az előadás különleges felépítése is: tulajdonképpen két előadás zajlik párhuzamosan, két külön térben, és a közönség véletlen választás során vagy a lány, vagy a fiú szemszögéből nézi végig a történetet. Majd az előadás végén a két tér összeér, és ekkor történik meg a valós találkozás.

 

3E3A0878

Nizsai Dániel, Császár Réka

 

A színészek szavaival az előadásról:

 

Nizsai Dániel

 

-       A fiú történetében te alakítod a főhőst, Hárunt. Mesélj róla!

Hárun teljesen átlagos fiú, mégis különbözik egy tizenöt éves, magyar kamasztól, mert az élete gyökeres fordulatot vesz, rajta kívülálló okokból el kell hagynia az otthonát. Kénytelen sodródni az eseményekkel, de nem hagyja, hogy az őt körülvevő szörnyűségek elvegyék tőle a reményt, bízik abban, hogy a helyzetéből van kiút. Miközben rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül és a sorsa más emberek jóindulatán múlik, erőt ad neki, hogy a cyber térben minden más, minden szebb és jobb. Az interneten keresztül megismerkedik Tündével, vagyis Arwennel, és a vele való kapcsolat átsegíti azokon a nehézségeken, amelyek elé tornyosulnak. Annyira szeretne eljutni a lányhoz, hogy az akaraterő minden útjába kerülő akadályt elgördít.

 

-       Hogy készülsz a szerepre?

Úgy készülök, mint mindig. Egyrészt nagyon sokszor elismétlem a szöveget - kiderült, hogy pont két monológot tudok elmondani az otthonomtól a Kolibri Színházig. A próbákon pedig igyekszem ötletelni. Arra is törekszem, hogy megtaláljam a szerepben rejlő humort. Bár egy nehéz sorsú fiúról van szó, aki méltatlan és szinte abszurd szituációkkal találja szembe magát, nem csak a tragikumát szeretném megmutatni a történetének, hanem azt is, hogy mi támogatja a küzdelmeiben.

 

3E3A1522

Bartos Ágnes

 

Bartos Ágnes

 

-        Te alakítod a siket lány történetében a főhőst, Tündét. Milyen ez a lány?

 Tünde egy siket kamaszlány, aki úgy érzi, nem tud beilleszkedni sehová, még a családjába sem. A siketsége miatt nagyon sok gátlással küszködik, ezért minden idejét az interneten tölti, ahol eltűnnek ezek a korlátok és olyan lehet, amilyen csak szeretne. Kitalál magának egy karaktert, aki által bátrabban tud viselkedni, könnyebben tud barátságokat kötni. De egy idő után rá kell jönnie, hogy nem menekülhet el a problémák elől, mert azok szép lassan beszivárognak az online életébe is. Szembe kell néznie velük és meg kell szeretnie saját magát.

 

-       Hogy készülsz a szerepedre?

Mint egy átlagos kamaszlány könnyen bele tudok bújni Tünde bőrébe, mert még emlékszem ezekre a tinédzserkori dilemmákra. Az már nagyobb kihívás, hogy ő egy siket lány. Fokozatosan elkezdtem megismerkedni ezzel a világgal, sokat olvastam erről, filmeket néztem, füldugóval mászkáltam az utcán, meg lenémítva néztem tévét és próbáltam szájról olvasni. Iszonyú nehéz, mert az emberek általában nem figyelnek oda az artikulációra. Lesz majd két jelenetem, amikor jelelnem is kell, úgyhogy azt is elkezdtük már tanulni. Gyönyörű nyelv a jelnyelv, szinte olyan, mint egy koreográfia, nagyon kifejező és persze nagyon nehéz is. Sokat gyakoroljuk, de még elég gyakran hibázunk, viszont már észrevesszük, ha mást mutatunk, és jókat szoktunk derülni azokon az értelmetlenségeken, amik kijönnek, ha valaki összekever két hasonló jelet.

 

3E3A1235

Nizsai Dániel, Fehér Dániel, Császár Réka, Bartos Ágnes

 

 Császár Réka

 

-       Te alakítod a fiú történetében Tünde avatárját. Mesélj a szerepedről!

Ez a karakter A gyűrűk ura tündér figurája, de közben egy amazon is, tulajdonképpen egy vágyott én Tünde számára. Amennyire ő a való életben a kifejezésbeli korlátokból adódóan visszahúzódó és bizonytalan, pont annyira határozott és nőies az avatárja. Ugyanakkor nekem Arwenként nem szabad elfelejtenem a lány valódi félelmeit sem, hiszen vannak helyzetek Tünde életében, amikor ezeket is meg kell mutatni. Kicsit olyan ez, mintha egy másik ember agyával kellene gondolkodnod, mintha folyamatosan kívülről, vagyis ez esetben inkább belülről figyelnéd magad.

 

-       Hogy készülsz a szerepre?

 Nagyon izgalmas játéklehetőségeket rejt magában az a kettősség, ami ezt a szerepet jellemzi: gépies, de mégis légies lény, tünde és amazon egyszerre, nem igazi hús-vér karakter, de vannak pillanatok, amikor teljesen emberivé válik. Nagy kihívás megtalálni, hogy miként lehet folyamatosan ellentétek közt billegtetni ezt a figurát. Ennél a szerepnél tehát nagyon fontos, hogy legyen testtudata az embernek. Nekem például sokat segített ebben a kard, amit a próbafolyamat felénél nyomtak a kezembe. Amellett, hogy egyfajta erővel vértezi fel a karaktert, nagyon sok mindent mást is ki lehet vele fejezni. De persze csak akkor, ha én úgy tudom megfogni azt a kardot, hogy a közönség elhiggye, tényleg tudok vele szúrni. Szóval meg kellett tanulnom, hogy forgassam úgy a kardot, hogy annak tétje legyen.

 

3E3A1563

Fehér Dániel

 

Fehér Dániel

 

-       Te alakítod a lány történetében Hárun avatárját. Mesélj erről a karakterről!

Azért különleges ez a karakter, mert miközben a jelenetekben úgy szerepelek, mint Aragorn, a hős, a hadvezér, a király A gyűrűk ura történetből, valójában Hárunként kell viselkednem. Ezért folyamatosan olvasom a másik darabot is és próbálok olyan pontokat találni, ahol valami érzelmi szélsőség mutatkozik, aminek a főszereplők által kreált virtuális valóságban is meg kell jelennie. Ez az előadás színészileg rendkívül izgalmas kihívás nekünk, hiszen a rendező emberi gesztusokat, reakciókat kér, de közben azt is érzékeltetnünk kell, hogy korlátok közé van szorítva a testünk, hiszen a számítógépes figurák csak bizonyos mozdulatokat tudnak megtenni. Az alaphelyzet is rendkívüli, hiszen a darab azt vizsgálja, hogy egy szélsőséges helyzetben, hogy tud két ember találkozni és hogy egy flört, ami valójában két tinédzser között zajlik, hogy tud megjelenni számítógépes figurák által.

 

-       Hogy készülsz a szerepre?

Elhatároztam, hogy most olyan dolgokat is kipróbálok a szerepre való készülés során, amelyeket eddig nem, ezért nekem ez a próbafolyamat egy érdekes kutatómunka. Sokfelől próbálom megközelíteni a karaktert: nézek fényképeket, ruhákat és olyan filmeket is, amik ezt a cyber létezést próbálják megragadni, akár animációs trükkökkel, akár színészi eszközökkel. Ilyen szempontból például izgalmas filmnek találtam az eXistenZ-t, amelyben Jude Law pusztán a játékával mutatja meg, hogy milyen amikor az ember elveszti a realitásérzékét és elkezd egy számítógépes valóságban, illúziók közt élni. Azt, amit tőle látok, én is próbálom beépíteni a saját játékomba, hiszen nálunk sem lesznek hiper-szuper digitális trükkök, amik képesek átmaszkírozni a színész arcát.

 

Kérdezett: Vajdai Veronika

 

 

 

Kettős: játék

 

Szereplők:

 

TÜNDE (14 éves) – Bartos Ági m.v. (Nemes Nagy Ágnes Színészképzés)
ARAGORN15 (avatár) – Fehér Dániel 
HIDE FEJ (bérgyilkos) – Ruszina Szabolcs 
MESI (barátnő), SPAMSZŰRŐ – Alexics Rita
ARWEN14 (avatár) – Császár Réka m.v. 
HÁRÚN (15 éves) – Nizsai Dániel 
WIFIMAN (dzsinn) – Szanitter Dávid 
REBI (barátnő), LENKE (húg), KUKA – Nyakas Edit s.h. 
GÉMER, SZUNDI, KHÁRON (csempész) – Bárdi Gergő 
ANYA, KAKAS, SZÍNÉSZ, SZÖRCS – Megyes Melinda 
OLIVÉR (fb), TROLL (fb), ÉBRESZTŐ, SZÍNÉSZ, HATÁRŐR – Mészáros Tamás

 

 

Díszlet – Pintér Réka 
Jelmez – Szabó Gergely 
Zene – Monori András 
Mozgás – Gyevi-Bíró Eszter 
Rendezőasszisztens – Hajsz Andrea 


Rendező – Vidovszky György

 

 

Az előadást 12 éves kortól ajánlják.

Bemutató: február 20.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása