Mire képes a szociális cirkusz? - Előadás és beszélgetés ad választ

A Magyar Zsonglőr Egyesület tagjai azt vallják, hogy a cirkusznak gyógyító és átformáló ereje van. Február 18-án este előadásokkal és szakmai kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket a Ferencvárosi Művelődési Központban, ahol arra is választ kapunk, hogy miként formálják a társadalmat a cirkusz eszközeinek segítségével. 

 

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a cirkusz eszközeivel fizikai készségeink, képességeink gondolkodásunk, még társadalmi érzékenységünk is fejleszthető. A Magyar Zsonglőr Egyesület munkatársai egyebek mellett a Pesterzsébeti gyermekvédelmi központhoz tartozó kamasz fiataloknak szerveznek cirkuszoktatást, rendszeres fellépéseket, táborokat.

 

nglor

 

A cirkusz ereje abban rejlik, hogy miközben a zsonglőrködés szórakozatja a gyereket, komoly eredményeket ér el azzal, hogy szorgalmasan és koncentrálva gyakorol. Megtapasztalja, hogy a befektetett energia, a kitartás valóban meghozza a gyümölcsét. Ráadásul egy olyan tudás birtokába kerül, melynek akár performatív jelleget is tud adni. Tapasztalataik szerint a zsonglőrködés a testi, lelki és kognitív képességek területén pozitív hatást fejt ki, ezen kívül javítja a mozgáskoordinációt és a kézügyességet. A projekt során a fiatalok szociális készségei is fejlődnek a módszer segítségével, a közönség előtti nyilvános fellépések pedig önértékelésüket és magabiztosságukat erősíti meg. 2014-15-ben a heti rendszerességgel tartott cirkuszfoglalkozások, a fellépések és egy cirkusztábor költségeihez járult hozzá a MOL Gyermekgyógyító Program.

 

Február 18-án A játékhoz való jog című műsor egy nem hagyományos cirkuszi előadói est lesz. A Ferencvárosi Művelési Központban tartott produkciókban nem a profi fellépőkön lesz a hangsúly, hanem azokon a fiatal cirkuszcsoportokon, akiket ez a hobbi kovácsolt egy csapatba, akiknek a cirkusz közösségi és egyéni élményeket, sikereket adott. A színpadon fellép a Pesterzsébeti Pince Ifjúsági Klub csapata, a H52 Ifjúsági Iroda zsonglőrcsapata, a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátriai osztályán működő ifjúsági cirkuszcsoport és a Hős utcai zsonglőrködő gyermekcsoport is. Az előadást ezek után hazai és nemzetközi profi cirkuszi előadók követik, akik maguk is szociális cirkuszi tanárok.

 

Az előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés előzi meg, amely kontextusba ágyazza, valamint áttekinti a szociális cirkusz működését és eredményeit mind hazai, mind nemzetközi téren. Itt lehetőség nyílik a szociálisan hátrányos helyzetű fialakkal végzett ifjúsági munkánkat mélyebben megérteni és átlátni a cirkuszi foglalkozások főbb hatásait, amik sokkal inkább a folyamat során, mint az előadás pillanatában jelentkeznek.

 

A beszélgető felek (18:00-18:45):

- Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke
- Dr. Kovai Cecília, a Pince ifjúsági Klub szociális munkása, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója 
- Csűrös Dóra, gyermekpszichológus, a Heim Pál Kórház pszichológusa, az ott működő cirkuszcsoport vezetője
- Rubén Atienza Martinez, spanyol szociális cirkuszi szakember, aki javítóintézetben élő fiataloknak tart cirkuszi csoportokat 
- Szabó Márton, az Artemisszió Alapítvány szociális cikrusszal foglalkozó munkatársa, a Pesterzsébeti, a H52 és a Hős utcai cirkuszcsoportok vezetője.

Az előadások 18:45-20:00-ig tartanak.

 

(Fotó forrása: Artemisszió Alapítvány)

 

süti beállítások módosítása