KÁLLAI '90 - Megnyílt a fotókiállítás a Magyar Színházban

A Kállai Ferenc Alapítvány, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány és a Pesti Magyar Színház Keleti Éva fotóművész képeiből rendezett kiállítást KÁLLAI '90 címmel a Pesti Magyar Színház Szalonjában.

  JAN4045
 
A kiállítás  a KÁLLAI FERENC EMLÉKÉV budapesti eseménye, KELETI ÉVA ihletett fotóin a feledhetetlen színművész, Kállai Ferenc közel 60 színházi és magánéleti pillanatát örökítette meg.
 
A megnyitón beszédet mondott Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, a Kállai Ferenc Alapítvány kurátora, Toldi Balázs, Gyomaendrőd város polgármestere és Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke.
 
 JAN3988
 
Keleti Éva fotóművész mellett a pályatársak közül jelen volt Haumann Péter, a Nemzet Színésze, Dániel Vali, Moór Marianna, Breuer Ottó, Roskó János és Laczkó Albertné, a Kállai Ferenc Díj korábbi kitüntetettjei.
 
Zalán János igazgató beszédében elmondta, milyen fontos a hagyományok ápolása és az, hogy ne csak megőrizzük, de beszéljünk is közös színházi múltunkról. "Nagyon hálásak vagyunk Keleti Évának, hogy idejét és energiáját nem kímélve segített létrehozni a Kállai emlékév gerincét jelentő Kállai ’90 vándorkiállítást, amelynek nem titkolt célja, hogy a színházba járó budapesti és vidéki közönség ismerje, és ne feledje a nagyok között az egyik legnagyobbat" - mondta el Zalán János.
 
 JAN3972
 
Toldi Balázs, Gyomaendrőd város polgármestere arról beszélt, mennyire szerette szülővárosát Kállai Ferenc, és a város híven híres szülöttéhez ápolja a Nemzet Színésze emlékét. Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke pedig a vándorkiállítás következő állomásait ismertette: a kiállítás a Pesti Magyar Színház után a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban, majd a vidéki Nemzeti Színházakban is látható lesz a Kállai Ferenc emlékév lezárásáig. 
 
 JAN4063
 
Keleti Éva fotói hűen mutatják Kállai Ferenc pályájának legszebb pillanatait, és magánélete jeleneteit. A fotókról az együtt töltött, sok-sok kedves óra meghittsége sugárzik, az egymás ismeretén alapuló őszinteség, ugyanakkor két nagy művész (a színész és a múló pillanatot legendává örökítő fotós) egymás iránti szeretete és megbecsülése. A képek örök időkre az emberi emlékezetbe vésik a megrázó, poétikus, töprengő vagy kacagtató, ugyanakkor múlandó, elillanó pillanatot, amit színháznak hívnak. 
 
A kiállítás 2016. március 22-ig látható a Pesti Magyar Színház épületében, melynek címe: 1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.
 
Fotó: Kozma János

 

 

süti beállítások módosítása