Kiírták a tendert a Városligeti Színház tervezésére

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Liget Budapest projekthez kapcsolódó Fővárosi Városligeti Színház tervezésére írt ki nyílt közbeszerzést - a felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az első feladat a Fővárosi Városligeti Színház épületének az eredeti tervek alapján történő újjáépítése, egy korszerű, a legmodernebb technikával felszerelt és a 21. századi látogató igényeknek megfelelő színházi tér kialakításával. A színházat - a funkciója szerint - új intézményként, gyermek és ifjúsági teátrumként, állandó társulat nélküli, befogadó és fesztivál színházként kell megtervezni. A színház összes hasznos területe 3300 négyzetméter.

 

varosligeti szinhaz

 

 

A Városligeti Színkör egy ácsolt deszkaépületben kezdte meg működését az Aréna út sarkán 1879-ben, ezt Feld Zsigmond tulajdonos építtette át 1909-ben kőszínházzá. Operettek, színmű- és műfajparódiák alkották kezdetben a repertoárt, a váltás után a Fővárosi Városligeti Színház bohózatokkal, revüvel, varieté- és kabarészámokkal csalogatta be a közönséget.

 

A teátrum átvészelte a háborúkat, 1952-ben a Felvonulási tér kiépítése miatt mégis bontásra ítélték. A Városligeti Színházat a kor meghatározó építészei, a Vágó testvérek tervezték. Az előteret és a színházterem mennyezetét Kernstock Károly freskói díszítették, a nézőtéri széket selyemplüssel borították. A zsinórpadlás mellett több süllyesztőt, modern hangosító- és világítóberendezést alkalmaztak.

 

Mint az Országgyűlés kulturális bizottságának október 26-ai ülésén kiderült, az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán mégsem az új Néprajzi Múzeumot, hanem ezt az intézményt építenék vissza az eredeti tervek alapján, 2019 nyaráig.

 

MTI, Magyar Nemzet

 

 

süti beállítások módosítása