Álmos legendáját viszik színre Sopronban

Nagyszabású ősbemutató próbáit kezdte meg a Sopron Balett. Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítójának zenéjére, Demcsák Ottó rendezésében és koreográfiájával állítják színpadra az Álmos legendáját. A táncmű premierjét április 16-án tartják a Soproni Petőfi Színházban.

 

- A magyar őstörténetről még nem született táncmű, és ez a különleges ősbemutató is jól illeszkedik abba az alkotói ívbe, amely az elmúlt három évben jellemezte együttesünket - mondta Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, majd hozzáfűzte: olyan táncjátékot szeretnének színpadra vinni, amely bemutatja a magyar nép lelkét, érzésvilágát, szakrális hátterét, birtokolt energiáit egy hős sorsán keresztül, aki segíthet a közösséghez tartozást átélni, megélni. Ahogy megfogalmazta: kerülni akarja a pántlikázott magyarkodást, a politizálást, egy látványos, értékes, a Sopron Balett eddigi szakmai munkájához méltó előadást akarnak a nézőknek adni.

 

demcsak

 

A Harangozó-díjas koreográfus célja az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar őstörténetre, amelynek számos ága, fejezete nem tisztázott, s a mai napig vitatott, ahogy a múltunk, történelmünk, származásunk is. Nem szeretne állást foglalni ebben, inkább a fennmaradt kevés írásos nyom és a mítoszok, legendák szárnyán próbálja Álmos történetét bemutatni a születésétől Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe való bevonulásáig. Az általa felvázolt történethez a Kossuth-díjas Szarka Gyula 12 dalt szerzett, melyeknek szövegét Szálinger Balázs költő írta. A műből lemez is készült.

 

- Hiszek abban, hogy minden népnek küldetése van, és egyik nemzet sem jobb vagy nagyobb a másiknál. Álmost én a mi Mózesünknek tartom, aki visszavezetett bennünket a Turul nemzetség őshazájába, hogy legyen szeretetünk, fényünk, kultúránk, tudásunk. Őstörténetünk egybeolvad ősvallásunkkal, a szellemi áramlatok beépültek a hitvilágunkba. Nem színpadi tablóként, hanem Szarka Gyula nagy ívű zenéjével, a tánc ősi erejével szeretnénk mindezt megmutatni - hangsúlyozta a rendező.

 

Az előadásban színpadra lép a teljes Sopron Balett, kiegészülve a Sopron Táncegyüttes tagjaival. A kétszer negyven perces produkcióban Álmost Bolla Dániel, Emesét Sasvári Krisztina, Ügyeket Bolla Bence táncolja. A Füvesasszony szerepében Szalay Dóra látható, Táltosként pedig a Harangozó-díjas William Fomin lép színpadra.

 

Sopron Balett

 

 

 

süti beállítások módosítása