A walkür - Vetítéssel, kottaanimációval látható az Opera új darabja

A walkür március 6-i premierjével folytatódik az Operaház tavaly elindított sorozata. A Ring-tetralógiát M. Tóth Géza rendezi. A főszerepekben az Opera kiemelkedő Wagner-énekesei mellett három külföldi vendégművész lép színre a bemutatón, melynek zenei vezetője és dirigense Halász Péter.

A Rajna kincse sikeres tavalyi bemutatója után Richard Wagner monumentális tetralógiájának második részét állítja színpadra M. Tóth Géza. A rendező, konzekvens koncepcióját követve, a négyrészes történetnek nem az ősgermán mitologikus, hanem sokkal inkább a kortalanul mesés oldalát mutatja meg, és a mű társadalomkritikai mondanivalóját hangsúlyozza. A négy darabot egyben kezeli, ezért alkotótársaival olyan stílust alakítanak ki, amely dramaturgiailag és a színpadi látvány tekintetében is mindvégig kitart.

 

A walkür története és különleges vizuális világa is ott folytatódik, ahol A Rajna kincse véget ér, melynek utolsó pillanataiban Loge elvegyül a világméretű bevásárlóközponttá váló Walhallában tülekedő vásárlók között. A walkür ezzel a „konzumviharral” kezdődik, ebben a kavarodásban keresi helyét az isten fia, Siegmund, és ugyanebből a káoszból csöppenünk bele abba a mikroközegbe is, ahol az egész, Wotan által teremtett világ egyik fő alkotó- és mozgatóeleme, Hunding él.

 

Mindennek helyszínéül a színpadon több projektorral és több átlátszó, vagy félig átlátszó anyaggal hoznak létre tereket, amelyeket úgy alakíthatnak, ahogy az adott jelenet megkívánja. M. Tóth alkotócsapata, a KEDD nemcsak a vetített látványért felel. Az alkotóműhely saját fejlesztése az úgynevezett kottaanimáció, amely abban segít, hogy a vetítés szinkronban maradjon az előadásonként más és más lelkülettel megszülető karmesteri tempókkal. Az előadás teljes ideje alatt lassan áradó, térbelinek ható vetített kép segít megjeleníteni a mű mesés, misztikus jellegét, és a szereplők köré állandóan változó színpadi környezetet teremt. A vetítéssel a rendező nem törekszik arra, hogy önálló moziélményt adjon, a mozgókép mindvégig a látvány része marad. Az összművészeti előadásban a vetített képsorok mellett komoly szerep jut a táncnak is, melynek koreográfusa Venekei Marianna. A rendezés az újszerű látványvilág kialakításán túl a legnagyobb gondot az énekesek színészi játékára fordította, a szereplők közötti relációkat, a hiteles emberi kapcsolatokat és érzelmeket láttatva a cselekmény szituációiban. A látványt két fiatal alkotó, Zöldi Z Gergely díszlettervező, és az Operában A Rajna kincsével debütáló filmes jelmeztervező, Bárdosi Ibolya munkája teszi teljessé.

 

wak

 

Hundig szerepében a széles repertoárral rendelkező Andreas Hörl lép színpadra, aki 2007-től a zürichi Operaház tagja volt, majd a bécsi Staatsoper előadásaiban énekelt. 2014-től szabadúszóként dolgozik, ebben a szezonban Klagenfurtban, a barcelonai Gran Teatre del Liceuban, Welsben és a Wagner-szentélyben, Bayreuthban szerepelt.

 

Wotanként Tomas Konieczny áll színpadra, aki a bécsi Staatsoperben nyújtott szenzációs alakításai óta generációja legjelentékenyebb drámai basszbaritonjai közé tartozik. A lengyel operaénekes az Andrzej Wajda rendezte Gyűrű koronás sassal című filmben színészként debütált, majd a varsói Fryderyk Chopin Akadémián és a drezdai Hochschule für Musikban végezte ének tanulmányait. 1998-ban Carlsbadban megnyerte a 33. Dvořák Nemzetközi Énekversenyt. Poznanban mutatkozott be, ezután Lipcse, St. Gallen, Chemnitz és Mannheim operaházai következtek, később a Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf/Duisburg társulata következett. Nagy sikerrel mutatkozott be a Salzburgi Ünnepi Játékokon 2012-ben, 2013-ban pedig a Ring két fontos CD-felvételén is közreműködött: Wotanként.

 

Brünnhilde szerepében az amerikai szoprán, Linda Watson mutatkozik be. Watson a világ számos vezető operaházában fellépett már, többek közt Berlin, Madrid, Barcelona, Milánó, Amszterdam, Párizs, Bécs színpadain, de a New York-i Metropolitan Opera vendége is volt. Sorra énekelte a wagneri nőalakokat, Brünnhildeként Tokióban debütált, de a szerepet énekelte a Washington National Opera, a Deutsche Oper, a Nederlandse Opera, a párizsi Théâtre du Châtelet, továbbá a Bayreuthi Fesztivál és a New York-I Metropolitan Opera felkérésére is.

 

"Linda Watsonnal és Thomas Koniecznyvel még nem dolgoztam együtt, de nagy rajongója vagyok művészetüknek. Andreas Hörl nálunk debütál majd Hunding szerepében, az idei Bayreuthi Játékok előszobájaként. Az pedig egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Sieglinde szerepére Sümegi Esztert, Siegmundéra Kovácsházi Istvánt szerettem volna, akik egyébként szintén most mutatkoznak be ezekben a szerepekben. A kiváló Németh Judit újra hallható egyik parádés szerepében, Frickaként. A walkür-lányok eddigi próbái lenyűgöztek, kiváló énekesnők egytől-egyig" - nyilatkozta Halász Péter karmester.

 

Az Operaház A nibelung gyűrűjének teljes színrevitelét tűzte ki célul, olyan rendezésben, amely nemcsak a Wagner-fanatikusok táborát vonzza, hanem új rajongókat is szerez a német szerzőnek és legendás összművészetének. A walkür március 6-i bemutatója után még négy alkalommal látható az Operában.

 

berlet

 

RICHARD WAGNER: A WALKÜR

Karmester: Halász Péter

SZEREPLŐK

Siegmund: Kovácsházi István

Hunding: Andreas Hörl

Wotan: Tomasz Konieczny

Sieglinde: Sümegi Eszter

Brünnhilde: Linda Watson

Fricka: Németh Judit

Helmwige: Wittinger Gertrúd

Gerhilde: Bátori Éva

Ortlinde: Fodor Beatrix

Waltraute: Vörös Szilvia

Siegrune: Várhelyi Éva

Rossweise: Kálnay Zsófia

Grimgerde: Gál Erika

Schwertleite: Fodor Bernadett

ALKOTÓK

Szövegíró: Richard Wagner

Rendező, vizuális koncepció: M. Tóth Géza

Koreográfus: Venekei Marianna

Díszlettervező: Zöldy Z Gergely

Jelmeztervező: Bárdosi Ibolya

Vetített látvány: KEDD Kreatív Műhely

Dramaturg, magyar nyelvű feliratok: Orbán Eszter

Angol nyelvű feliratok: Arthur Roger Crane

 

 

 

süti beállítások módosítása