Bognár Gyöngyvér: „Örülök, hogy végre utolértek a királynő szerepek”

Érzéketlen bestia. Kéjvágyó, sekélyes, javakorabeli asszony. Vagy izgalmas, öntudatos, érzéki nő, aki szereti és élvezi az életet? A Hamlet színpadi feldolgozásaiban egyre árnyaltabbá vált Gertrud királynő személyisége az elmúlt évtizedekben.

A kecskeméti Hamlet-bemutató kapcsán erről is mesélt Bognár Gyöngyvér. 

Érzéketlen bestia? Izgalmas nő? Hatalomra vágyó amazon? Milyen asszony Gertrud? 

Az én Gertrudom elmúlt 40 éves, van egy felnőtt fia, akit imád, és végre egy olyan férfival élhet együtt, aki mellett nem kell elfojtania érzéki vágyait. Claudius oldalán kivirágzik. Boldog, mert érzi, hogy tetszik a férjének, és végre kiteljesedhet nőiessége. Imádja a fiát, de hihetetlenül élvezi Claudius közeledését. 

108 AWP8493

 Ambiciózus? Érdekli a hatalom? 

Nem hiszem. A férje érdekli, aki beteljesíti vágyait, és fia, akit rajongva szeret, s éppen ezért megszakad a szíve, hogy szenvedni látja. Segíteni szeretne, de eszköztelennek érzi magát, és ez felőrli erejét. Gertrudnak sokáig fogalma sincs róla, hogy Claudiussal kötött házassága milyen bűnben fogant. 

Milyen szöveggel dolgoztok? 

Teljesen új példányunk van. Rusznyák Gábor és Németh Virág dramaturg szövegkönyve hihetetlenül érdekesen, izgalmasan, fordulatosan meséli el Hamlet történetét. Alapvetően Nádasdy Ádám fordítását használjuk, de van benne Arany János is. Olyan dramaturgiai ötletek vannak benne, aminek köszönhetően egészen új változatot láthatnak a nézők. 

Most dolgoztál először Rusznyák Gáborral? 

Igen, és fantasztikusan jó! Gábor tele van ötletekkel, kreatív, derűs, energikus. Nagyon élvezem a próbafolyamatot az első naptól kezdve. 

A Hamletet alakító Porogi Ádámmal viszont sokszor dolgoztál már együtt. 

Ádámot régóta ismerem, és csodálatos embernek, színésznek tartom. Mindig öröm, ha együtt dolgozhatok vele.

Sok Shakespeare-darabban játszottál már. Mit szóltál hozzá, amikor megtudtad, hogy benne vagy a Hamletben? 

Boldog voltam. Örülök, hogy utolértek a királynő szerepek. Nagy kihívás, hiszen fontos, hogy ereje legyen a karakteremnek, ugyanakkor nem jó, ha színpadias. 

Milyen feladata volt a próbafolyamat során a darab koreográfusának, Barta Dórának? 

Nem szeretnék részleteket elárulni, de annyit elmondhatok, hogy a Dóra által koreografált jelenet egészen fantasztikus! Mélyen megérint, ahányszor látom. 

Az interjút Rákász Judit készítette.

süti beállítások módosítása