Arzén és Levendula - Világhírű krimikomédia a József Attila Színházban

Joseph Kesselring világhírű krimikomédiáját mutatta be február 20-án a József Attila Színház.

Ajánló a darab elé:

 

A valószerűtlen fordulatokban bővelkedő, már-már hihetetlen, ám annál ellenállhatatlanabb humorú történet a messzi Brooklynban játszódik, a második világháború idején. Miközben a háború kellős közepén az egész világ lángokban áll, Brooklyn és a Brewster nővérek levendulaillatú háza maga a béke szigete. A köztiszteletnek örvendő és tündéri természetű öreglányok miközben fáradhatatlanul jótékonykodnak egy titkos szenvedély rabjai: szerető család és meleg otthon nélkül élő idős férfiak utolsó óráit édesítik meg, nem igazán hétköznapi módon.

 

Velük lakik unokaöccsük, Teddy, aki pincéjükben saját kezűleg ássa ki a Panama csatornát és abban a tévhitben él, hogy ő az Egyesült Államok elnöke, Theodore Roosevelt.

 

Másik unokaöccsük, Mortimer, színikritikus. És hogy teljes legyen a család, van még egy harmadik unokaöcs is, Jonathan, aki átoperált arccal bujkál a rendőrség elől, és épp a legrosszabb pillanatban érkezik meg dr. Einsteinnel és egy gyanúsan nehéz csomaggal. Később betoppan egy rendőrfelügyelő, aki civilben titkos drámaíró, majd Jonathan dicsekszik el igen furcsa és meghökkentő dolgokkal. A váratlan események zuhatagában egy rejtélyes hulla kerül elő a ládából, ami felborzolja a kedélyeket és lassan mindenki elveszti a fejét, de hogy mitől és hogyan, azt természetesen nem árulhatjuk el...

 

arzen2

 

Kritikus szemmel az előadásról:

Forrás: Magyar Idők

(...) Kesserling darabja tulajdonképpen paródia, az író nagy Agatha Christieés Arthur Conan Doyle-rajongó volt - az Arzén és levendulában egyébként a Csengetett, Mylord? világa is erősen él, hiába Brooklyn a helyszín, az egész modor valahogy fatálisan angol -, s bár nincs rá konkrét adat, de több mint valószínű, hogy a gótikus rémregényekben, netán egyenesen H. P. Lovecraft vagy Bram Stoker munkásságában is elmerült. A darab morbid humora, túl a Frankeinsteinre való folyamatos utaláson is, mindenképpen ezt támasztja alá, mert azért tizenkét vagy tizenhárom - ez visszatérő vita tárgya - hulla a pincében irodalmi értelemben komoly mennyiség, főleg úgy, hogy a szereplők közül ritkán veszi komolyan őket bárki is.
A stílusparódia, az utalások és a morbiditás tekintetében Kesserling akár Tarantino előképének is nevezhető - persze ha Tarantino előképeit föl akarnánk sorolni, nagyobb terjedelemben kellene gondolkodnunk -, dramaturgiailag viszont a klasszikus, franciás ajtócsapkodós, váratlanul becsöngetős bohózatot képviseli. Épp csak a szerepcserés helyzetkomikum hiányzik, legalábbis élő szereplőkkel, a hullák ugyanis elég sűrűn cserélődnek. Böhm György rendező magabiztosan kezeli ezt az egész marhaságot színészestül-mindenestül, mert ez az előadás bizony egy marhaság szőröstül-bőröstül, sem logikája, sem értelmes gondolatmenete nincsen, éppen ezért rettenetesen szórakoztató. (...) Szerző: Juhász Kristóf

 

arzen

 

Joseph Kesselring

ARZÉN ÉS LEVENDULA

bűnügyi bohózat

 

Abby                             MOLNÁR ZSUZSA

Martha                            FEHÉR ANNA

Jonathan                            ZÖLD CSABA

Mortimer                             CHAJNÓCZKI BALÁZS

Teddy                             FILA BALÁZS

Dr. Einstein                     LIPPAI LÁSZLÓ

Harper tiszteletes               KISS GÁBOR

Helen                             LÉTAY DÓRA

Rooney hadnagy               BLAZSOVSZKY ÁKOS

O'Hara őrmester               UJRÉTI LÁSZLÓ

Brophy rendőr                      PÁSZTOR TIBOR

Klein rendőr                      ELŐD ÁLMOS

Mr. Witherspoon               BOTÁR ENDRE

Mr. Gibbs                      LÁNG JÓZSEF

Fordította ZÖLDI GERGELY

Díszlet BÁTONYI GYÖRGY

Jelmez TÚRI ERZSÉBET

Asszisztens CZIPÓ GABRIELLA

 

RENDEZŐ: BÖHM GYÖRGY

 

 

 

süti beállítások módosítása