A marosvásárhelyi társulat kapta a legtöbb jelölést a román színházi díjakra

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kapta a legtöbb jelölést a román színházi szakma legrangosabb szervezetének számító Romániai Színházi Szövetség (UNITER) idei díjaira.

A szövetség kedden tette közzé honlapján azon művészek névsorát, akiket egy háromtagú zsűri javasolt díjakra. Közülük választják ki május 9-én Nagyváradon a 24. UNITER díjkiosztó gálán elismerésben részesülő alkotókat és előadásokat.


A marosvásárhelyi színház összesen négy jelölést kapott. A teátrum Tompa Miklós Társulata által bemutatott A nyugalom című előadást három kategóriában ajánlották elismerésre. Bartis Attila író azonos című regényét Radu Afrim román rendező állította színpadra, a produkciót a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriában is díjra ajánlották.

 

 A NYUGALOM BFulop E

 Marosvásárhelyi Nemzeti Színház : A nyugalom

 

Emellett B. Fülöp Erzsébet színésznőt a legjobb női főszerep kategóriában javasoltak elismerésre A nyugalomban nyújtott alakításáért. A marosvásárhelyi színház negyedik jelölését Andu Dumitrescu kapta a román Liviu Rebreanu Társulat által bemutatott Szentivánéji álom című előadás díszleteiért.


A legjobb előadás kategóriában szerepel a Bocsárdi László által rendezett A mi osztályunk című produkció is. A sepsiszentgyörgyi rendező a Kolozsvári Román Színházban vitte színre Tadeusz Slobodzianek drámáját.


A legjobb tévészínház kategóriának is van magyar vonatkozása: Gelu Colceag román rendezőt Spiró György Kvartett című drámájának televíziós adaptációjáért javasolták díjra.


Az UNITER vezetősége kiválóságdíjat is kioszt, amit az idén Gigi Caciuleanu román rendező-koreográfus kap meg. Életműdíjban részesül a pályafutása során több magyar drámát színpadra állító Victor Ioan Frunza rendező. Különdíjat kap a kolozsvári Bács Miklós egyetemi tanár, akinek a fiatal színészek nevelésében játszott meghatározó szerepét ismerik el.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása