"Sok mindent elárul az emberről egy kétszereplős darab" - Gáspár Kata válaszolt

A Magyar Színház tagja a Hajnalban, délben, este című, kétszemélyes előadás premierjével szinte egy időben szerzett drámainstruktori diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Faktor a vígjáték bemutatója után kérdezte a színésznőt. Lapszemle.

 

A faktor.hu cikkéből:


"Nekem már volt tapasztalatom kétszereplős darabbal kapcsolatban. Mindig ijesztő, amikor az ember megtudja, hogy ilyet fog játszani, viszont mindig csodálatos érzés is. Ez paradox dolog. Az ember ilyenkor tudja, hogy másfél hónapon keresztül nem lesz se éjjele, se nappala, folyamatosan csak ezt, kizárólag ezt kell csinálni. Nincs olyan, hogy te nem kellesz holnap délelőtt, csak a többiek. Ez egy beköltözés, egy együttélés. Nagyon sok mindent elárul az emberről egy ilyen kétszereplős darab, és, ha rosszul sikerül, akkor az nagyon nagy kudarc. Mert akkor nem voltunk elegek ketten ahhoz, hogy valami jót hozzunk létre. Nagyon nagy kockázat, és ugyanakkora felelősség. Ha harmincöten vagyunk a színpadon, akkor, ha van is hiba, azt a többiek eltakarják, akkor előtérbe helyeződik más. Érvényesül, hogy mindenki egyért, egy mindenkiért. Itt viszont nincs ilyen. Itt ketten vagyunk, és kettőnknek kell valami olyasmit létrehoznunk, amitől ez az előadás érdekes, őszinte és fontos lehet. Ez nagyon nehéz" - számolt be a Hajnalban, délben, este című daraból Gáspár Kata.

 

Gaspar Kata

Fotó: Mészáros Annarózsa, faktor.hu 

 

Az előadásban Gáspár Kata partnere Takács Géza, a közös munkáról így vallott a színésznő: "Amikor megtudtuk Gézával, hogy együtt fogjuk ezt csinálni, őszintén megörültünk, és ez végig így is maradt. Én kíváncsi voltam rá, ő pedig kíváncsi volt rám. Kettőnk közül valaki mindig feladja a labdát, valaki lecsapja. Akció-reakció. Ez így is volt próbálva, így is van játszva. Ha pedig bármelyikünk kicsit elvesztette az irányt, a fonalat vagy a figyelmet, akkor ott voltunk egymásnak, és fogtuk egymás kezét. Mindketten őszinték voltunk, és minden hibánkat, minden férfi-női problémánkat el mertük mondani - vagy szóban, vagy eljátszottuk, és azt a másik pontosan értette. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt így, ketten meg tudtuk csinálni. Visszatekintve nyilván voltak feszültségek, de azok is mind azt szolgálták, hogy az eredmény még jobb legyen. Nagyon jó volt Gézával dolgozni, bármikor nagyon szívesen csinálnám újra akár az egészet."

 

A premier után pár nappal Gáspár Kata a Színház- és Filmművészeti Egyetemen vizsgázott. "Az, hála Istennek, szintén sikerült, de már aznap elkezdtem készülni, mert szerdán volt életem első szakdolgozatvédése. Nem volt rá sok időm, de mindent elkövettem, hogy tökéletesen felkészüljek: kis beszédeket kreáltam, hogy hogyan fogom megvédeni a szakdolgozatomat, és odamentem, jókedvűen, mondván, mi baj lehet. Aztán láttam az osztálytársaimat, ahogy fel-lejárkálnak, idegesen, feszülten. 10 perc kellett hozzá, és én is ugyanolyan idegesen, feszülten mászkáltam, a torkom is kiszáradt. Végül bementem, és nagyon aranyosak voltak: szerintem tetszett nekik a témaválasztásom. 10 perc alatt feltették az összes kérdést, mindenre válaszoltam, és táncolva jöttem ki, azzal, hogy ezt megcsináltam!" - mesélte Gáspár Kata.


A színésznő hangsúlyozta: a drámainstruktor az osztály megnevezése, de alapvetően színészdiplomát kapnak." Ez drámainstruktor- színjátékos szakirány, tehát elvileg ezzel taníthatnék valahol drámapedagógiát is, de nem vagyok egy tanár típus. Sokkal inkább diák-típus vagyok, és valószínűleg ez így is fog maradni, vagy 60 éves koromig! Még akkor is csak próbálok majd tanulni, és begyűjteni dolgokat. Biztosan tanulságos lenne, de nem tudom, hogyan kell átadni diákoknak bármit is, nem értek hozzá. De óriási dolog, hogy az osztálytársaimmal, felnőtt színész létünkre elvégeztük ezt az iskolát" - tette hozzá Gáspár Kata.

 

A teljes interjú itt található.

 

 

süti beállítások módosítása