Újra látható a Korrup schőn! - Villáminterjú Janklovics Péterrel

A Jurányiban hétfő este újra látható lesz a TÁP Színház Korrup Schőn c. előadása. Janklovics Péter színész, humorista is szerepel a darabban, ennek kapcsán mesélt színázi munkákról, Dumaszínházról, Sziget-reklámról.

 

 Meglepődtem, mikor megtudtam, hogy a szabadúszás előtt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznál és a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál voltál társulati tag. Azt gondoltam, hogy tőled távol áll a kőszínházi lét.

Tanodásként megfoghatatlan volt számomra a független színházi pálya, fel sem merült bennem a szabadúszás lehetősége. A kőszínházi munka biztos választásnak tűnt, ami folyamatos munkát biztosít, persze tudtam, hogy Pesten csak arra lenne esélyem, hogy havi kétszer a huszonnyolcadik sorban statkózzak. Vertem a mellem, hogy vidékre kell menni, mert ott lehet sokat dolgozni.

 

Nem skatulyáztak be egy bizonyos szerepkörbe?

Nem foglalkoztam ilyenekkel, örültem, ha másfél mondatnál többet kaptam. A vidéki színházaknál amúgy nagyon színes a repertoár, Zalaegerszegen például játszottam a Csókos asszony, A salemi boszorkányok és az Euridiké c. előadásokban. A musicaleknél és az operetteknél általában majd meghaltunk, hiszen, amikor nem prózai próba volt, akkor tánc- és énekórára mentél. Jó visszaemlékezni ezekre a munkákra, mert a megfeszített meló szellemileg és fizikailag is megedzi az embert.

 

ffszex 1

 

Őrzöl valamilyen emlékezetes találkozást ezekből az évekből?

Jó rendezőket hívtak Zalaegerszegre és Székesfehérvárra is, nagyon örülök például annak, hogy sokat dolgozhattam együtt Bagó Bertalannal, aki akkoriban a Hevesi Sándor Színház főrendezője volt.  Berci tipikus csuklóztatós rendező, de én már akkor is az olyan próbafolyamatokat szerettem, ahol kihajthatja magát az ember. A mennyiség nem biztos, hogy minőségbe csap át, viszont a minőség szerintem csak mennyiségből tud születni: annak a híve vagyok, hogy a jóért, meg kell szenvedni.

 

Mit köszönhetsz a 2009-es Sziget reklámnak?

Például, hogy most itt beszélgetsz velem. Előtte senki nem volt rám kíváncsi, kivétel persze az anyukám, akinek már tizenöt évvel ezelőtt is én voltam a kedvenc színésze, ő viszont nem vett jegyet az előadásaimra, hiszen bevittem őt ingyen, így ebből nem igazán tudtam megélni.

 

A reklám után a Dumaszínház és a független színházas lehetőségek egyszerre jöttek?

Többé-kevésbé igen. A Dumaszínház egy olyan anyagi biztonságot teremtett, ami lehetővé tette, hogy ne kelljen olyan színházi munkát elvállalnom, amire korábban igent mondtam annak ellenére, hogy már az elején tudtam, hogy kellemetlen lesz benne szerepelni és az egész bukásra van ítélve. Az anyagi biztonság révén ma már csak olyat vállalok el, amihez tényleg kedvem van, ami mögé abszolút oda tudok állni

 

A Jurányiban már több Dumaszínház – Füge Produkció előadásban szerepeltél, mind közül A férfiak szexuális világa a legsikeresebb.

Ez az előadás is alátámasztja azt, hogy csak akkor születhet valami jó, ha sokat dolgozik érte az ember – mi szinte vért izzadtunk, sokszor reggel tíztől éjszakába nyúlóan próbáltunk Gergővel és Andrással (Bánki Gergely, Vinnai András – szerk.) Írott anyag híján, heteken át jelenetek nélkül próbáltunk, s nem győztük basztatni Andrást, hogy írjon már végre valamit. A siker végül ennek a nehezen jött szövegkönyvnek köszönhető.

 

jp 1

 

Az előadásnak köszönhetően azt is megtudhatták a Jurányi nézői, hogy nagyon jól tudsz énekelni. Korábban mennyire foglalkozták zenével?

Nem játszom semmilyen hangszeren, viszont a jó hallásomnak köszönhetően gyerekkorom óta könnyen jegyzek meg számokat. A Duma swing c. műsorunkban Kovács András Péterrel és Illés Ferenccel zenélünk, s minden alkalommal érezhető, hogy mekkora ereje van a zenének és mekkora hatással tud lenni a nézőkre. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy úristen, de jó lehet rocksztárnak lenni – úgyhogy szeretnék rocksztár lenni!

 

A Jurányiban a Dumaszínházas produkciók mellett a TÁP Színház Korrup Schőn c. előadásában is játszol. Szerinted milyen műfaji kategóriába sorolható be ez az előadás?

Pont azt szeretem a TÁP-ban, hogy nem a hagyományos értelemben vett színházat csinál, hogy az előadások mindig meg vannak bolondítva, mindig van valami szokatlan bennük. Úgyhogy az őszinte válaszom az, hogy fogalmam sincs.

 

Téged lehet korumpálni?

Indirekten mindenkit lehet, bár remélem, hogy engem még úgy sem – vagy szeretnél pénzt adni?

 

Antal Klaudia

 

 

 

süti beállítások módosítása