Márciusban ismét műsoron a Rekviem a MOM-ban

Március 30-án a Nemzeti Táncszínház alternatív játszóhelyén, a MOM Kulturális Központban látható a Feledi Project januárban bemutatott Rekviem című előadása.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Rekviem. Gyászmise. Kinek mit jelent egy Rekviem, milyen emlékek tódulnak fel benne, igazán egyéni.
Mindenkiben felveti a halálhoz való viszonyulás kérdését.....


Az előadás az élet és halál közti lebegés állapotát ragadja meg, letisztultan áhítatosan, mely felvillantja az élet körforgását és megújulását. A halál küszöbén álló ember szemszögéből látjuk az előadást aki a halálra, mint egy új korszak kezdetére való felkészülésként visszatekint életére. Minden szép és keserű pillanata lepereg a szeme előtt.

 

rekviem 03

 

Zűrös világban élünk amik sejtetik a gyászt. Bármerre megyünk, zárt falak! Életünk egy nagy labirintus, útvesztő, melynek végén az elkerülhetetlen találkozás az ismeretlennel: a halállal. Ezzel a gondolattal nehéz szembe nézni. Kötéltáncot járunk. Ahogy közeledünk a halálhoz, egyre erősebben húz a kötél, de elszakad. Ott lógunk a levegőben. Föld és ég között. Ez az állapot méltó atmoszférát kölcsönöz az emlékezésre.


Létünk elfogadásokból és elengedésekből áll.

Élet és halál megrendítő találkozása.

Tisztelgés szeretteink emlékének.

 

 

 

Rekviem táncelőadás sajátos zenei világú kicsit filmes, szimfonikus hatású mai kortárs elektronikai effektekkel van fűszerezve - mondják az alkotók.

 

Balázs Ádám magyar származású Hollywoodi zeneszerző először készített magyar társulatnak táncelőadáshoz zenét. Több amerikai és hazai HBO-filmnek és sorozatnak szerezte a zenéjét. Hősök Útja című munkáját 2006-ban a Carnegie Hallban is bemutatták New Yorkban.

 

A közös munkáról Feledi János így mesélt:  "Biztos voltam abban, hogyha egyszer a Rekviem témához nyúlok, akkor nem akarok egy már létező, klasszikus művet használni. Balázs Ádám viszont olyan szimfonikus műveket készít, amiben egyszerre van jelen az archaikusság és a mai életérzés. Ezt a szimfonikusságból eredő monumentális szövetet rárakjuk a zenére, de a dallamokban az Ádám és az én személyes világom tükröződik, ezáltal nem azt érezzük, hogy egy több száz éves zeneművet hallgatunk, hanem valami olyat, ami a fiatalokat is meg tudja szólítani. A zenének lesz egyfajta filmes hatásai is, hiszen Ádám nem tudja letagadni a filmzeneszerzői énjét. Tehát a kettőnk személyes és érzéki világát próbáltuk belerakni a különböző tételek zenéjébe úgy, hogy mindenki komfortosan érezze magát. Én se szeretem ugyanis, ha más alkotók olyan helyzetbe hoznak, amiben nem érzem jól magam."

 

 rekviem 01

 

Feledi Project

Rekviem

 

Előadók, táncművészek:

Horváth Zita (Badora Társulat), Tóth Brigitta, Wéninger Dalma (Közép-Európa Táncszínház),

Csizmadia Tamás (Badora Társulat), Darabont Áron, Frigy Ádám


Fény: Stadler Ferenc
Díszlet, látvány: Minorics Krisztián
Zeneszerző: Balázs Ádám
Rendező-koreográfia: Feledi János

 

2016. Március 30. 19h

MOM Kulturális Központ Nagyszínpad

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, RNR Művészeti Ügynökség, Synetic Pharma Kft

 

süti beállítások módosítása